sportieve taalles voor vluchtelingen in holstohus

In samenwerking met Elleke Steenbergen van Ut Huus, probeert Marijke Bos vrouwen uit niet-westerse landen in beweging te krijgen. Op laagdrempelige wijze bewegen op muziek als warming up voor een gecombineerde sport en taalles. “Het lijkt makkelijk, een paar pasjes zetten. Maar zo eenvoudig is het niet voor deze vrouwen. Ik laat ze bewegen op muziek. Maar ik merk dat ze een heel ander ritme hebben en anders bewegen op muziek dan ik gewend ben. Een mooie uitdaging voor ons allemaal, aldus Marijke.

Maatschappelijk actief
De vrouwen die meedoen aan deze speciale sportles komen uit verschillende landen van over de hele wereld en hebben elkaar gevonden in Olst. Iedere woensdagochtend ontmoeten ze elkaar in het Holstohus. Om samen thee te drinken, nieuwtjes uit te wisselen, ervaringen te delen. Maar ook om nieuwe vrouwen te ontmoeten, de Nederlandse taal te oefenen en niet onbelangrijk, een vangnet te vormen voor elkaar. De vrouwen vormen een hechte groep. Het is een veilige basis van waaruit nieuwe stappen de maatschappij in gezet kunnen worden.

“Voor de vrouwen is het wekelijks samenkomen erg belangrijk”, vertelt Elleke Steenbergen, die namens Ut Huus betrokken is bij statushouders. “Ik ben begonnen met een kleine groep vrouwen, die verder is gegroeid. De vrouwen leren elkaar steeds beter kennen, vertrouwen elkaar en voelen zich veilig en zeker met elkaar. De groep vormt een uitvalsbasis van waaruit activiteiten opgepakt worden. Zo gaat volgende week een Syrische vrouw hapjes maken voor de feestelijke afsluiting van het participatieverklaringstraject van de gemeente. Deze vrouw heeft een aantal weken lekkere hapjes gemaakt en meegenomen, zodat wij konden proeven en beoordelen of het lekker was. Ze spreekt nog erg slecht Nederlands en is daar onzeker over. Maar met steun van de vrouwengroep durfde ze het aan om de hapjes te maken voor de viering van volgende week. Een erg mooie manier om vluchtelingen maatschappelijk te laten meedoen”, aldus een enthousiaste Elleke.

Menselijk vangnet
Naast dat de vrouwengroep een laagdrempelige manier is om het meedoen in de samenleving te bevorderen, is het simpelweg ontmoeten, leren kennen en vertrouwen van vrouwen erg belangrijk. “Toen ik een jaar geleden in contact kwam met Elleke kende ik helemaal niets in Olst”, vertelt de Iraanse Ideh Rashidi. “Elleke bracht me in contact met de Pakistaanse Haram en daarna met Julia uit Angola. Iedere week kwam ik naar het Holstohus om met de vrouwen thee te drinken. Er kwamen steeds meer vrouwen bij. Inmiddels voelen de vrouwen van de woensdagochtend voor mij als mijn familie”, vertelt Ideh. “Onlangs overleed mijn man. De vrouwen die ik hier in het Holstohus ontmoet heb zijn belangrijk voor mij in deze periode van rouw. Ze zijn er voor me en helpen me.”

Tijdens de woensdagochtend borrelen er ideeën en plannetjes op die omgezet worden in activiteiten. “Afgelopen zomer hebben we een aantal fietslessen georganiseerd”, vertelt Elleke. “Vrouwen gaven aan het fietsen graag te willen leren. Dat was fantastisch om te doen. Een aantal weken hebben we geoefend in park Olsterhof. De vrouwen die al konden fietsen hielpen de vrouwen die het wilden leren. Een geweldige vorm van samenwerken. Ook een aantal autochtone inwoners hielpen een handje.”

Klaarstomen
De gezondheid en fysieke conditie van vrouwen uit niet-westerse landen laat soms te wensen over. Sporten is niet altijd zo vanzelfsprekend om op te pakken. “De laatste weken gaven vrouwen aan meer te willen bewegen”, vertelt Elleke. “We hebben het sportaanbod bekeken, maar dit sloot nog niet helemaal aan bij wat deze vrouwen wilden en kunnen. Na een gesprek met Marijke Bos ben ik begonnen de vrouwen laagdrempelig bewegen aan te bieden. Vijf weken lang laat Marijke de vrouwen kennis maken met verschillende beweegvormen. Ze stimuleert de fysieke conditie en stoomt de vrouwen klaar om in te stromen in het reguliere sportaanbod. Wanneer dit er nog niet inzit kunnen de vrouwen tegen betaling sportles bij Marijke blijven afnemen.”

Sporten en taal
Het bijzondere aan de sportles van Marijke is dat het bewegen gecombineerd wordt met taalles. “Wanneer je beweegt en taal oefent, leer je makkelijker”, legt Marijke uit. “Vandaar dat ik bij deze groep vrouwen daar in overleg met Elleke extra aandacht aan geef. Ik vind het erg leuk om zo met deze vluchtelingen te werken.”

De muziek valt stil. De sportles zit erop. Fysiek voldaan en ontspannen schuiven de vrouwen aan om nog even samen thee te drinken. “Dit was erg leuk”, zegt de Syrische Qamar. “Volgende week wil ik wel buikspieroefeningen doen!”. De dames mompelen instemmend. Ze zien uit naar de volgende sportles.

Welkom
Op woensdag 22 en 29 november en 6 en 13 december geeft Marijke Bos om 13.00 uur de sportieve taalles voor vluchtelingen vrouwen in het Holstohus. Vrouwen met een niet-westerse achtergrond zijn van harte welkom om mee te doen. Voor informatie kan contact opgenomen worden met Elleke Steenbergen via 06 45 82 07 05 of e.steenbergen@uthuus.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.