sportbedrijf raalte verwacht jaarlijks 450 000 tot 550 000 bezoekers in nieuw sportcentrum

En dat terwijl er echt veel meer ruimte is: afhankelijk van de aard van de activiteit kunnen de beide sporthallen in drieën worden gedeeld. Zes sportruimtes in totaal dus, met elk twee kleedkamers. “De verenigingen hebben daarom rekening met elkaar moeten houden en hier en daar wat op hun wensen moeten inleveren.”

Vorige week donderdag lieten de gemeente Raalte en het Sportbedrijf Raalte de vorderingen van de nieuwbouw zien aan gemeenteraadsleden, het college en vertegenwoordigers van de sportverenigingen. “Je kunt honderd keer naar een tekening kijken, maar als je het echt met eigen ogen ziet, is het toch anders”, stelt Gras. Het WvS liep mee.

Dik vijftien miljoen kost de bouw van Nieuw Tijenraan. En dat is dan nog exclusief het duurzaamheidspakket van ruim 1,8 miljoen euro. Maar dan heb je ook wat: een sportcentrum met onder andere drie zwembaden (waarvan één met glijbaan), twee zonnestudio’s, een whirlpool, twee sporthallen, beachvelden op het dak, een fitnessruimte, een gezondheidscentrum, een biljartcentrum en een sportcafé.

“Op maandag en dinsdag zijn de beide sporthallen al tot elf uur verzegd”, vertelt Gras. “En op vrijdagavond is er pas laat op de avond nog ruimte. Gelukkig hebben we de Carmel-sporthal en de spelzaal bij Kwintijn nog. Daar kunnen we ook verenigingen opvangen. Maar helaas, het is voor ons niet mogelijk om meteen iedereen tevreden stellen. Iedereen wil graag tussen zeven en half tien. Maar laten we samen op weg gaan, laten we ervaring opdoen en dan kunnen we tijdens de zomervakantie evalueren en daarna eventueel schuiven.”

Nou zou je kunnen concluderen dat Nieuw Tijenraan nu al te klein is. Daar denken Gras en Hiemstra echter anders over. “We bouwen niet graag voor leegstand”, vertelt de wethouder. “De geboortecijfers ten opzichte van zo’n vijftien jaar geleden zijn met zo’n dertig procent teruggelopen. Daar gaan we in de toekomst tegenaan lopen. Dat betekent ook dat we ons niet alleen op jongeren moeten richten, maar met name ook op de ouderen. We zijn absoluut toekomstbestendig.”

Waaien
De deelnemers aan de rondleiding vergapen zich aan de ruimte. Natuurlijk maakt het lege waterbassin van het wedstrijdbad indruk. De bodems van de drie baden zijn verstelbaar. Handig gezien de hoeveelheid doelgroepen. En zo heeft men bij het ontwerp met heel veel zaken rekening moeten houden. Ruud van Waveren, penningmeester van badmintonvereniging Kwiek, dacht mee. “Kijk, voor ons is de luchtsnelheid bovenin de hal belangrijk. De luchtverversing mag niet te hard gaan. Als je daar geen rekening mee houdt, waaien de hoedjes alle kanten op. We hebben daar op andere locaties elders wel eens flink last van gehad. En aangezien we als badmintonners vaak omhoog kijken, moet je ook rekening houden met de lichtpositionering.”

Niet alles is naar wens verlopen, zo eerlijk is Gras echter ook. Bij de trap in de entreehal vertelt hij dat die toch wel erg stijl is geworden. “Op advies hebben we besloten om een soort van klein tussenplateau aan te leggen. Maar dat kostte wel ruimte, waardoor de treden wat dichter op elkaar zijn komen te staan dan de bedoeling was. Maar we hebben een lift en er komen leuningen om valpartijen te voorkomen.”

Draagvlak
Maar Gras is verder vooral een groot ambassadeur van ‘zijn’ nieuwe Tijenraan. Op 12 januari is de eerste oplevering gepland, op 26 januari de tweede. Naar verwachting gaan de deuren in de eerste week van februari open. “Kijk, het is een enorme krachtinspanning, waar we nu in zitten. En dan zijn we nog niet eens geopend. Maar het draagvlak is zó groot, daar krijgen we echt energie van. Echt vanaf het begin al. De eerste meedenkavond in Zwakenberg zat het al vol. Als we open gaan, verwacht ik een enorme boost. Voor ons als sportbedrijf wat betreft de bezoekersaantallen, maar ook voor de sporters en de verenigingen. We zitten in het huidige Tijenraan op 340.000 bezoekers per jaar. Aangezien we in het nieuwe Tijenraan veel meer bieden, gaan we er vanuit dat we naar de 450.000 tot 550.000 bezoekers gaan. ”

Doorkijkjes
Het grootste verschil met het oude Tijenraan zit ‘m wat Gras betreft in de transparantie en de verbindingen. Het oude Tijenraan had intern nauwelijks ramen, in nieuw Tijenraan zijn er overal doorkijkjes. “Zodat de sporters kunnen genieten van elkaar. Daglicht in een sporthal was vroeger uit den boze. Maar wij hebben nadrukkelijk voor ramen gekozen. We kunnen die eventueel afschermen.” En, ook niet geheel onbelangrijk, hij wijst ook naar de stookkosten. “In het oude Tijenraan betaalden we 175.000 euro per jaar voor de energie, in Nieuw Tijenraan zo meteen, als alles klopt, maximaal 85.000 euro.”

Winst
Het Sportbedrijf Raalte heeft in 2016 een positief resultaat van 80.000 euro behaald. In 2015, het eerste jaar van de verzelfstandiging, was de winst 150.000 euro. Wethouder Gosse Hiemstra verwacht dat het Sportbedrijf Raalte ook 2017 met een positief resultaat kan afsluiten. Hij kondigt wel aan dat het in 2018 moeilijker zal worden. Dat heeft onder andere te maken met de overgangsperiode met het oog op de nieuwbouw van Tijenraan. “Misschien dat ze dat jaar een klein verlies draaien en het eigen vermogen iets moeten aanspreken.”

Hiemstra voorziet echter geen grote problemen. In totaal heeft het Sportbedrijf over de afgelopen twee jaar zo’n 230.000 euro winst behaald. Daarnaast staat er ook nog aandeelkapitaal van 150.000 euro op de balans. Bovendien wordt Stichting Beheer Goederen, die was opgericht voor het beheer van Tijenraan opgeheven. Hiemstra schat vanuit de losse pols dat er daar ook nog 50.000 tot 60.000 euro op de balans staat.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.