rohda raalte kiest voor vernieuwbouw clubhuis

“Tijdens de recente algemene ledenvergadering was iedereen daar blij mee”, zo vertelt voorzitter Han Reinders. “Afgelopen jaren ging het vaak om plannen waarvan de financiële consequenties onduidelijk waren. Het ging dan om 1,5 of 1,2 miljoen euro. Nu hebben we plannen voorgelegd die financieel haalbaar zijn, die zekerheid kunnen we geven, ook al omdat we het gefaseerd gaan doen.” Afhankelijk van eigen inbreng van leden gaat die vernieuwbouw tussen de 4,5 en 5,5 ton kosten. De planning is om die in het voorjaar of zomer van 2019 te doen, zodat de leden en bezoekers er zo weinig mogelijk last van hebben.

Reinders werd vorig jaar november voorzitter van de Raalter club, de opvolger van Paul Ruiter. Zijn eerste jaar stond vooral in het teken van geld, zo geeft hij eerlijk toe. Misschien beter gezegd, het gebrek aan geld. “Het waren mooie, maar ook ambitieuze plannen. Alleen met open eindjes, vooral financieel. We hebben echt geprobeerd om ze van de grond te krijgen, maar de optelsom kwam gewoon niet uit. In maart hebben we besloten om die stap niet te zetten. Het voetbal zelf moet voorop blijven staan, dat mag bij deze vereniging nooit in gevaar komen. Ondertussen wordt de kantine natuurlijk wel ouder, net als de keuken, de apparatuur en het meubilair. Het kan nog wel maar je moet komende jaren wel stappen gaan zetten. Uiteindelijk hebben we voor vernieuwbouw gekozen, in fases en te beginnen met het huidige clubhuis. Er komt een nieuwe hogere pui met veel glas die ook anderhalve meter naar voren komt. Daarachter willen we het slim aanpakken, doen wat kan of nodig is. Met wel een nieuwe vloer, keuken, bar en meubilair, maar binnen het huidige geraamte, zeg maar.”

Rohda-hal
Financieel is de club ook gezonder doordat er afgelopen jaar met succes enkele besparingen en bezuinigingen zijn doorgevoerd. “Daarom kunnen we nu tegen onze leden zeggen dat deze voorgestelde plannen uitvoerbaar en betaalbaar zijn. Doordat we nu kiezen voor vernieuwbouw, verandert ook de situatie van de Rohda-hal. Als het nieuwe Tijenraan in gebruik wordt genomen, dan zou die hal gesloopt worden. Bij de eerste plannen met een nieuw clubhuis op de plek van Tijenraan stond de Rohda-hal nogal alleen op het complex. Sloop was dan logisch. Nu gaan we toch kijken naar een andere invulling. Geen sport meer, maar misschien als een mooie opslagruimte voor een bedrijf. Dat kan ons als vereniging weer wat geld opleveren. We hebben al wat gesprekken gevoerd met geïnteresseerden.”

Bovendien werkt de club aan plannen om samen met bijvoorbeeld Nieuw Tijenraan en de waterzuivering te werken aan duurzamer energiegebruik. De zonnepanelen op de nieuwe sporthallen wekken genoeg energie op, maar niet altijd op het moment dat die nodig is. “Probleem is dus dat je die opgewekte energie ergens moet opslaan in een soort van hele grote groene batterij. Dat kan misschien zelfs het zwembad zijn. Ons bestuurslid Frank van Rossum is daar hard mee bezig. We willen ook graag de veldverlichting ombouwen naar ledlampen.”

Ambities
De keuze voor eerst vernieuwbouw van het clubhuis en in latere fases de aanpak van de huidige kleedkamers onder de hoofdtribune en naast het clubgebouw was bewust. “De omzet in het clubhuis is natuurlijk belangrijk voor de inkomsten van de club, dat heeft meegespeeld bij deze keuze. Als bestuur willen we onze leden een gezonde exploitatie garanderen, ook in de toekomst. De uitstraling naar onze leden toe maar zeker richting bezoekers van het clubhuis is daarnaast niet onbelangrijk.”

Is de keuze voor een minder ambitieus bouwplan een signaal dat de Raalter eersteklasser ook minder sportieve ambities heeft en de hoofdklasse uit het hoofd heeft gezet? “Dat is een gewetensvraag. Onze sportieve ambitie is wel degelijk om terug te keren naar de hoofdklasse, maar niet ten koste van alles. Zo’n streven moet volgens mij verantwoord blijven, zeker financieel gezien. Rohda moet ook een vereniging blijven waar iedereen zich thuis voelt.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.