raalter gemeenteraadslid peter moorman d66 het werk is complexer geworden

Door: Max van Olst

Moorman kan onderschrijven dat het werk steeds meer van een gemeenteraadslid vraagt. “Vele taken die zijn overgenomen door de gemeente behoren tot het sociale domein. Gemeenten voeren die taken vaker uit in een samenwerkingsverband met meerdere gemeenten. Het is als raadslid behoorlijk lastig om zicht te hebben op zo’n samenwerkingsverband die wordt aangestuurd door een wethouders. Hoe kan je daar nou een goede controle op hebben? Dat is best moeilijk.”

Politicoloog Bob Bouhuijs ziet ook dat het ingewikkelde takenpakket van gemeenten steeds meer kennis vergt van raadsleden. “Je hebt steeds meer expertise nodig op verschillende terreinen.”

Regionale journalistiek
Bouhuijs denkt dat de kwaliteit van lokale journalistiek de laatste jaren achteruit is gegaan. Dit zou volgens de politicoloog effect kunnen hebben op het werk van gemeenteraadsleden. “Op het moment dat raadsleden hun informatie alleen baseren op wat lokale journalisten schrijven, en de kwaliteit van die verspreide informatie gaat achteruit, dan heb je gewoon een groot probleem. Je ziet dat de kwaliteit van de regionale journalistiek gewoon te wensen overlaat.” Raadslid Peter Moorman kan zich niet vinden in de stellingname van Bouhuijs. “Je ziet niet vaak dat raadsleden zich enkel baseren op krantenartikelen. Je moet gewoon je documenten lezen, daar moet je op beoordelen. De link tussen de kwaliteit van de regionale journalistiek en de kwaliteit van het raadslid zie ik niet.”

Vergoeding
Moorman snapt de oproep van de regering om raadsleden bij te scholen. Hij denkt dat een hogere raadsvergoeding ook een belangrijke rol kan spelen. “Op die manier kan je meer tijd ‘vrij kopen’ bij je werkgever om je op je raadslidmaatschap en je controlerende taak te richten.” Bob Bouhuijs denkt ook dat het lastig is om met de huidige vergoeding voor raadsleden de juiste mensen aan te trekken. “Een advocaat met een riant salaris moet wel ontzettend veel passie hebben voor het politieke bedrijf om plaats te nemen in een gemeenteraad. Een leraar, die doorgaans niet veel verdient, zal het een redelijke vergoeding vinden. Een medisch specialist, een accountant of een advocaat zou er om lachen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.