politie raalte olst wijhe waarschuwen voor inbraak tijdens donkere dagen

Foto: Screenshot Facebookbericht Politie Raalte

De “donkere dagen” zijn er weer en zoals elk jaar neemt deze periode de kans om slachtoffer te worden van een inbraak weer toe. Het dievengilde maakt misbruik van de donkere periode van het jaar.
In samenwerking met de gemeenten Raalte en Olst Wijhe heeft de politie langs de invalswegen van het werkgebied tekstkarren laten plaatsen. Met deze tekstkarren willen we een stukje bewustwording creëren bij de burgers mbt dit onderwerp en de kans op inbraken verminderen.

Wellicht roepen de karren enkele vragen bij u op en daar willen we alvast antwoord op geven:

Wat is een verdachte situatie:
– Een verdachte situatie is een situatie die afwijkt van het “normale” beeld dat u heeft van uw veilige wijk: Personen die rondlopen en die u niet kent, een onbekende auto in de wijk, vreemde geluiden ( breekgeluid of glasgerinkel ) enz.
Is er informatie dat we in Salland meer risico lopen om slachtoffer te worden van inbraak tijdens de donkere dagen?
– Nee, die informatie is er niet. We baseren onze preventieve actie slechts op basis van de ervaring die we hebben: Langer donker = kans op stijging van inbraken.
Waarom staan de tekstkarren langs de grotere wegen en niet in de plaatsen/dorpen zelf?
– Ons doel is om bewustwording te creëren mbt dit onderwerp bij zoveel mogelijk burgers. Over de invalswegen komt verreweg het grootste aantal burgers dus hebben daar het grootste bereik en hopen zo de kans op inbraken te verkleinen.
Leiden de tekstkarren niet af? Zorgen ze voor onveilige situaties op de weg?
– We hebben de beste mogelijke locaties in kaart gebracht om de tekstkarren te plaatsen. We willen daarbij absoluut voorkomen dat het verkeer hinder zal ondervinden en daarom zijn de teksten ook kort en krachtig. De locaties bevinden zich op plekken waar bijvoorbeeld niet geremd moet worden voor bijvoorbeeld verkeerslichten. Dat zou het in onze optiek inderdaad onveilig maken.

Wat kan ik doen om een inbraak te voorkomen?
– Zorg ervoor dat het inbreken zo lastig mogelijk gemaakt wordt. Inbrekers houden niet van licht en willen al helemaal niet gezien/aangesproken worden. Wanneer u het niet vertrouwd spreek de onbekenden dan aan met bijvoorbeeld een simpele vraag: “Kan ik u helpen?” of zeg simpelweg “Hallo, goedenavond of moi”. Inbrekers willen geen contact!

Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat om uw huis licht aangaat als iemand daar wil “werken”. Inbrekers willen dat niet!

Zorg er uiteraard voor dat de ramen en deuren zoveel mogelijk op slot zitten en bel 112 bij een verdachte situatie!

En stel met uw buurt een What’sapp-groep op zodat u uw buren kunt informeren als u iets niet vertrouwd. Vanuit de politie kunnen we u daarbij helpen in de vorm van een voorlichting.

Hoeveel inbraken worden er gepleegd in Salland?
– Gelukkig “scoren” we in het mooie Salland laag als het gaat om het aantal inbraken. Echter is elke inbraak één teveel! Het lage aantal inbraken is mooi en komt vooral omdat we in Salland met elkaar oplettend zijn. Daarnaast doen wij als politie zoveel mogelijk ons best ( opvallend en onopvallend ) om mensen die hier niets te halen hebben, te onderscheppen.

Wat doet de politie allemaal om inbraken te voorkomen?
– De politie doet een aantal preventieacties. Een voorbeeld daarvan zijn de vermeldde tekstkarren. Daarnaast behandelen we het onderwerp tijdens voorlichtingen, houden we elk jaar de actie “Witte Voetjes”, spelen we “Boef in de wijk” en voeren we controles uit op de (invals)wegen in ons gebied. En uiteraard hebben wij zoveel mogelijk oog voor ongenode gasten tijdens onze 24-uurs surveillance.

Wat moet ik precies doen als ik iets niet vertrouw?
– Juist u als burger weet wat normaal is in uw wijk en wat niet. Als u iets niet vertrouwd en u wilt direct politie ter plaatse, bel dan 112! Wij hebben uw informatie echt nodig en daarbij hopen we dat u zoveel mogelijk informatie kunt geven zoals: Kenteken, rij/looprichting, signalement, type voertuig, kleur van bepaalde zaken en belangrijke kenmerken. Wees daarbij vooral rustig want de surveillance is vaak al onderweg terwijl u nog in gesprek bent met onze collega van de meldkamer.

Mag ik een inbreker zelf aanhouden?
– Jazeker! U mag als burger iemand aanhouden als het een heterdaad situatie betreft en de verdenking voldoende is tegen de persoon. Iemand die alleen nog maar rondloopt kunt u niet zomaar aanhouden. Denk uiteraard aan uw eigen veiligheid voordat u actie onderneemt! Mocht u, eventueel met een aantal buren, een inbreker kunnen grijpen….graag! U mag daarbij geen geweld gebruiken maar u mag wel verhinderen dat iemand ontkomt in afwachting van de politie. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door hem/haar op de grond te leggen en de armen vast te houden. Het zal vanzelf sprekend zijn dat in dergelijke situatie 112 gebeld kan worden.

Maar nogmaals: DENK AAN UW EIGEN VEILIGHEID!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.