peter moorman landbouw

U heeft het ongetwijfeld meegekregen. De discussiebijeenkomst “heel Salland biologisch” die afgelopen maandagavond in het Dorpshuus van Heino werd gehouden. Het onderwerp leeft, mag je wel zeggen. Meer dan 150 boeren en andere belangstellenden waren aanwezig. Diverse presentaties, met een soms haperende techniek, passeerden de revue. De hoofdpresentatie van Hans van Grinsven maakt op mij de meeste indruk. Hij is de schrijver van het boek “Dit is uw land”. Niet zozeer zijn boodschap als wel de feiten die hij presenteerde vond ik ontluisterend.

Ondanks de vergroting van de opbrengst, de efficiency en de innovaties gaat de boer er niet op vooruit. In tegendeel, de inkomsten van de boer wisselen sterk en zijn soms negatief. De grote winsten gaan naar de verwerkingsindustrie, de supermarkten en de banken. Ook de consument profiteert door de lagere prijzen. In de jaren vijftig werd zo’n 40% van het besteedbaar inkomen gebruikt voor voeding tegen 10% nu!

Daar moet natuurlijk verandering in komen, maar hoe? Kort gezegd, door op een duurzame manier te gaan boeren en daar dan ook daadwerkelijk een fatsoenlijk inkomen aan overhouden. De landbouw is ontzettend belangrijk voor Nederland, met een productie van meer dan € 62 miljard per jaar en 100.000 mensen die er werken. Voor Salland, als agrarische regio, speelt dit des te meer.

Ik denk dat de landbouw weer een impuls moet krijgen om te innoveren en daarmee voorop te kunnen lopen in de wereld. Er gebeurt al ontzettend veel, zeker ook in de reguliere landbouw. Dat mag de sector wat mij betreft wel nadrukkelijker uitventen.

Terug naar het Dorpshuus. Ik vond de sfeer goed maar soms ook wel afwachtend en argwanend, ondanks de oproep tot het slaan van bruggen. Bruggen tussen de reguliere landbouw en de biologische landbouw. We moeten het samen doen, maar we moeten ook niet terug naar vroeger. Weliswaar hadden we toen vaak kleine gemengde bedrijven met hun eigen kringloop, maar er was ook veel armoe.

Salland staat bekend om haar saamhorigheid. Leg daar de focus op. Of we dat nou doen via een strategische agenda of een brede maatschappelijke discussie, geef het beestje een naam. De gemeenten in Salland moeten wat mij betreft de hand aan de ploeg slaan om samen met LTO en de biologische landbouw te komen tot een duurzaam en innovatief landbouwprogramma voor de regio. De gemeenten kunnen faciliteren om het daarvoor benodigde geld uit Zwolle, Den Haag en Brussel naar Salland te halen. De sector, zowel regulier als biologisch kan daarmee dan verder aan de slag.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.