peter moorman de zegge vii

Afgelopen donderdag konden we weer een nieuw bedrijf toevoegen aan de “never ending story” de Zegge VII. Alleen al de wijze waarop dit bedrijventerrein tot stand is gekomen is bijna met geen pen te beschrijven. Het bestuurlijk geklungel en de enorme kosten bij de aankoop van het kippenbedrijf te Wierik gevolgd door de “Stortgate” affaire.

In opdracht van de Raad deed bestuurskundige Marcel van Dam (geen familie) onderzoek. Dat gaf in ieder geval duidelijkheid over hoe het was gegaan, maar niet over rollen van de diverse personen. Toen het rapport verscheen gaf columnist Gerlant Zielman op deze website aan, dat hij rond de Kerst met een ‘ouderwetse feuilleton’ zou komen over zijn ervaringen rondom dit bedrijventerrein. Ik ben erg benieuwd waar hij mee komt en kijk nu al uit naar het Kerstreces.

Maar goed we moeten verder met de Zegge VII. Nieuwe problemen dienen zich aan. Raalte heeft te veel bedrijfskavels (9,5 hectare) en moet als de wiederweerga aan de slag om die te verkopen. Anders dreigt er een financieel debacle. Vijf miljoen strop volgens wethouder Wagemans, als we moeten afboeken. Een alternatief is om een deel van de grond te parkeren voor andere doeleinden. In de ijskast zetten noemen ze dat. Mijn voorstel was om er een zonnepark in te richten. Klinkt leuk: een zonnepark in een ijskast. Dat park hoeft er niet eeuwig te staan. Na vijftien jaar kun je kijken of het weer ingezet moet worden als bedrijventerrein. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Je bevordert duurzaamheid en hoeft niet af te boeken. Helaas kreeg ik de Raad hierin niet mee.

Een bedrijventerrein dat met zoveel bloed, zweet en tranen tot stand ik gekomen, gun je toch een duurzame inrichting. Ook dat voorstel mocht het niet halen. Laten we het dan gefaseerd inrichten, zodat we de kosten spreiden. Wederom geen groen licht van de Raad. Een allerlaatste poging om, volgens het gedachtengoed van Marcel van Dam, een second opinion te vragen sneuvelde eveneens.

Daar sta je dan als raadslid, met lege handen. Wat is dan het vervolg. Gooi je de kont tegen de krib en blijf je je verzetten? Feit is dat de Zegge VII nu daadwerkelijk aangelegd gaat worden. Voor Raalte is het nu van belang om de kavels snel aan de man te brengen, omdat we anders afsteven op een extra verlies van 5 miljoen euro. Dat is onverkoopbaar.

Dus ga ik me als raadslid constructief inzetten om ervoor te zorgen dat het bedrijventerrein gevuld wordt……….maar dan wel duurzaam!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.