ouders van overleden kinderen organiseren eerste editie wereldlichtjesdag raalte

Vorig jaar besloten Marleen en Walter op Wereldlichtjesdag spontaan thuis een herdenking te houden. Dat vormde de opmaat naar een ambitieuzer plan. Een herdenkingsceremonie op Wereldlichtjesdag voor alle (groot)ouders uit de regio die kinderen hebben verloren. Marleen zocht en vond lotgenoten.

Op zondag 10 december vindt dan ook de eerste editie van Wereldlichtjesdag Raalte plaats bij Omni Mobilae. Iedereen uit Salland die een kind moet missen is welkom. Ook vrienden, familieleden en andere belangstellenden. Wereldlichtjesdag is een van oorsprong Amerikaanse herdenking, die op steeds meer plekken in steeds meer landen navolging krijgt. Het is de bedoeling dat die dag, de tweede zondag van december, om 19.00 uur kaarsjes worden aangestoken voor overleden kinderen. Wereldwijd in elke tijdszone. Zo moet gedurende 24 uur een golf van licht van oost naar west over aarde ‘spoelen’.

“Voor mij heeft Wereldlichtjesdag sowieso een extra betekenis”, vertelt Marleen. “Febes datum van overlijden viel daar vlakbij. In 2016 hebben we spontaan ’s morgensvroeg onze vrienden en familieleden uitgenodigd. Iedereen gaf er gehoor aan en ’s avonds om zeven uur hebben we buiten in onze tuin kaarsjes aangestoken. Iedereen vond het fijn. Gewoon even samen stil staan bij Febe zonder verder er al te veel omheen.”

Spontaan besloot ze daarna contact te zoeken met uitvaartonderneemster Ellen Overmars om Wereldlichtjesdag voor heel Salland te introduceren. “Ik vond het een geweldig idee”, vertelt Ellen. “Een dergelijke herdenking voor overleden kinderen is er in de directe omgeving nog niet. Ik heb daarop een mailtje met een tekst van Marleen gestuurd naar alle ouders waarvoor ik uitvaarten had geregeld om te kijken of zij daar ook behoefte aan hebben. De reacties kwamen binnen de kortste keren binnen.”

Knutseltafel
Dus vormde Marleen samen met Ellen, Nathalie Oosterwechel uit Luttenberg, Annemieke en Michiel Nieuwenhuis uit Wesepe en Linda Klein Overmeen uit Raalte een kleine werkgroep. “We hebben daarna afgesproken en we zijn aan de slag gegaan”, vertelt Ellen. “Het belangrijkste was het vinden van een passende locatie. Al vrij snel dacht ik aan Omni Mobilae. Daar had ik al een aantal uitvaarten geregeld. Het sfeertje en de rust van het buitengebied spraken ons allemaal aan.”

Het programma op zondag 10 december start om 18.30 uur (deuren geopend vanaf 18.15 uur). Stichting Lef ondersteunt het initiatief. Het Raalter duo Flows On zorgt voor ingetogen en stemmige muziek. Verder zijn er enkele sprekers, waaronder ouders die hun kind hebben verloren, maar ook van verwerkingsdeskundige Marion Korenromp. Voor kinderen die hun broertje of zusje willen herdenken, is er een knutseltafel om een eigen lichtje te maken. Rond 19.30 uur is het officiële programma afgelopen. Daarna staat er nog een warme consumptie klaar. “Alle betrokkenen werken belangeloos mee. Echt fantastisch. Dat raakt ons echt. Maar we krijgen er ook energie van!”

Jaarlijks
Het is de bedoeling om van de Wereldlichtjesdag in Raalte een jaarlijkse herdenking te maken. Ellen voegt toe dat echt jong en oud welkom is. “Ook die ouders die een kind hebben verloren dat al volwassen was of decennia geleden een miskraam hebben gehad. Waarbij het kindje, zoals dat toen ging, niet eens een graf kreeg. Daar zit ook nog veel verdriet. Er werd vroeger niet over gepraat. Dat is sinds de jaren negentig gelukkig wel veranderd. Het verliezen van een kind is het ergste wat je kan overkomen. Het voelt tegennatuurlijk. Niet alleen voor ouders is het zwaar, maar ook voor grootouders. Zij zien ook het verdriet van hun kinderen.”

Helend
Marleen haalt kracht uit de organisatie. “Ons dochtertje overleed toen ze bijna vier maanden oud was. En daarna? Niks. Vriendinnen om me heen waren druk bezig met zorgdragen voor hun eigen kinderen. Dat konden wij niet meer. Daarom wil ik andere dingen voor Febe blijven doen. Naast het samen organiseren, praten we natuurlijk onderling ook over ons verlies. Maar dat is niet confronterend. Het zit toch continu in je hoofd. Het werkt juist helend. We zeggen elkaar gedag en al vrij snel kunnen we het erover hebben met een lach en soms een traan. Zonder dat het beladen is. Je hebt het tenslotte over kinderen die je zo ontzettend lief hebt. Dus nee, de organisatie van Wereldlichtjesdag Raalte is al-les-be-hal-ve confronterend!”

Aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. Voor meer informatie zie Facebook (Wereldlichtjesdag Raalte), kijk op staging2.wereldlichtjesdag.nl of mail naar wereldlichtjesdagraalte@hotmail.com.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.