opinie verkiezingen en stemmen

Ten eerste komen op de kieslijsten zogenaamde lijstduwers voor. Dat zijn mensen die op lijst staan om stemmen te trekken, maar zelf geen verantwoordelijkheid nemen in de Kamer of gemeenteraad. Kiezersbedrog! Dat zou je van enkele partijen (moraalridders) niet verwachten.

Dan heb je nog leden die van de ene partij naar een andere partij overstappen of als zelfstandige doorgaan als ze eenmaal in de gemeenteraad of Kamer zitten. Ja, dat is zetelroof. Helaas mag en kan dit. Je leest het wekelijks. Men ziet ineens het licht en wordt lid van een andere partij of richt een eigen partij op. Dit met behoud van de zetel.

Mensen, hier hebben de kiezers niet voor gekozen. Als een partij recht heeft op bijvoorbeeld vier zetels, door burgers gekozen, dan hoort dit te blijven. Wil je uit de partij stappen, dan ga je ook uit de Kamer of de raad. Zonder behoud of recht op wachtgeld.

De gekozen leden vinden zichzelf zo belangrijk dat ze dit kunstje flikken. Sommige gaan zo bewust de politiek in. Omdat het gemeengoed gaat worden (het wisselen van partij of als eenling doorgaan) kun je je afvragen of het nog wel zinvol is om te gaan stemmen.

Ik snap niet dat men dit niet regelt bij wet. Stap je uit de fractie, dan ga je uit de gemeenteraad of Kamer. Als de lijstduwer niet in raad of Kamer wil, dan moeten de voorkeursstemmen vervallen of ongeldig verklaard worden.

H. Drenth
Wijhe

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.