negen jaar na eerste poging dan toch ijsbaan in centrum raalte

Op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag na is die alle dagen geopend. De ijsbaan komt onder een enorme tent te staan. Daar zullen verschillende extra activiteiten worden georganiseerd. De kosten van het hele project: een kleine 100.000 euro.

Stichting Raalte on Ice tekent voor de organisatie van het hele gebeuren. Als het aan bestuursleden Roné en Marc ligt, wordt de ijsbaan een jaarlijkse traditie. “We zijn ervan overtuigd dat het kan. We hebben vooraf goed rondgekeken in het land. Her en der op bezoek geweest en navraag gedaan. Ook over de opbrengsten natuurlijk. We zijn er nu nog heel druk mee, maar als het goed is, ligt er volgend jaar een draaiboek. Een beetje bijsturen nog en dan zal het allemaal vast niet meer zoveel tijd kosten.”

Het idee komt van een stel vrienden/kennissen uit Raalte. “We waren op wintersport in Serfaus in Oostenrijk”, vertelt Roné. “Daar lag een permanente ijsbaan van natuurijs middenin het dorp. ‘Dat zou toch mooi zijn voor Raalte’, zeiden we tegen elkaar. En dan ook helemaal in het centrum”. “Vanuit nostalgisch oogpunt ook. Mijn opa is daar ooit begonnen met de Roef, de voorloper van TCR”, vult Marc aan.

Beren op de weg
En dus sloeg het gezelschap, samen met enkele anderen, aan het regelen. Twee jaar probeerden ze het. Beide pogingen strandden in schoonheid. “We liepen op tegen de wet- en regelgeving.” Maar begin dit jaar meldde Ton Groot Beumer zich namens het Platform Recreatie en Toerisme bij de heren. Of ze het niet nogmaals wilden proberen? Dus staken ze de koppen weer bij elkaar. En driemaal is scheepsrecht, zo is inmiddels gebleken.

“We kregen ditmaal de volledige medewerking van de gemeente. Er werd in mogelijkheden gedacht in plaats van in onmogelijkheden. Er staan nu andere mensen aan het roer, die niet overal beren op de weg zien. Maar dat is natuurlijk niet het hele verhaal. Het ligt ook aan de technische ontwikkelingen. Zo zijn de machines, de chillers, die zorgen voor het ijs, stiller dan vroeger.”

Stichting
De maten die het idee negen jaar lanceerden, hebben, aangevuld met enkele andere enthousiastelingen, inmiddels een stichting opgericht. Het bestuur bestaat naast Roné en Marc uit Raymond Rienties, Wilfried Holtkuile, Martijn ter Haar en Miriam Poppe. Frank Elders fungeert als technische man. De Roalter Jong’s zorgen voor de bemanning van de ijsbaan. Zij zijn gastheren en verkopen de kaartjes. De ijsbaan komt onder een grote tent van 45 bij 20 meter te staan. Het dak is transparant en de zijkanten blijven zoveel mogelijk open om het buitengevoel te behouden. Verschillende sponsoren en het ROV dragen samen de helft van de kosten. De andere helft moet worden opgebracht met entree- en consumptieopbrengsten.

“De reacties zijn enthousiast”, vertelt Marc. “Onze Facebookpagina zat binnen de kortste keren op bijna vijfhonderd likes. Elke ochtend, buiten de vakantie en het weekend om, maken scholen gebruik van de ijsbaan. De inschrijving daarvoor zit ook al vol. En het is natuurlijk fantastisch voor het centrum. Dat heeft er goed profijt van. Vier weken lang reuring!”

Pianohouse
Miriam Poppe draagt zorg voor het horecaprogramma. “Natuurlijk kun je in ons ijscafé een biertje en een wijntje krijgen, maar het gaat ons er vooral om om zoveel mogelijk sfeer te creëren.” Voor de eerste zondagmiddag is The Pianohouse al geboekt. Zondag 17 december komt JetSet, op vrijdag 5 januari DJ Normen en zondag 7 januari Fragment. Elke woensdagmiddag staat er een DJ.

Bovendien wordt er een curlingcompetitie georganiseerd. Teams (vrienden, familieleden, sportteams, collega’s; alles is mogelijk) dienen uit minimaal vier personen te bestaan en spelen sowieso twee avonden; de best presterende teams vaker. De deelnamekosten bedragen 350 euro (inclusief hapjes en drankjes). Op dit moment hebben al dertig teams zich ingeschreven. Er is plaats voor maximaal 45 teams. Inschrijven via de website staging2.raalteonice.nl.

Dweilmachine
Stichting Raalte on Ice heeft vijf enthousiastelingen een opleiding tot ijsmeester laten volgen. Ook Marc is er eentje van. “Marc wil graag een dweilmachine, maar het eerste jaar mag hij het nog zelf doen”, grijnst Roné. Maar wat ze maar willen zeggen: er komt enorm veel werk bij kijken. Want zo hebben ze nog niet eens gehad over de bewakers die ’s nachts een oogje in het zeil zullen houden. “Maar toch is iedereen zo enthousiast dat we al snel alle benodigde hulp bij elkaar hadden. Ook van het bedrijfsleven. Niet alleen financiële steun, maar ook praktische hulp. Een stratenmakerbedrijf dat beloofd heeft de kabels weg te werken onder de stenen, een aannemer die een timmerman beschikbaar stelde; noem het allemaal maar op! Hier in Raalte kan dat gelukkig nog!”

De entree bedraagt zo meteen 6 euro. Dat is inclusief het gebruik van schaatsen, die ter plekke aanwezig zijn. Zie verder: staging2.facebook.com/raalteonice en staging2.raalteonice.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.