natuurbericht armetierige eikjes

Er is regen voorspeld, maar dat zal zo’n vaart wel niet lopen. Het regenjasje blijft mooi op de achterbank.

Rechtsom maar vandaag, eerst tegen de wind in over het dijkje. Een groene specht vliegt weg. Wat graspiepers en een watersnip zitten te kort bij het pad en gaan ook op de wieken. Tsjak-tsjak, dat zijn kramsvogels. Zo’n vijftig stuks pauzeren even in de berken bij het natte hooilandje.

Ik krijg een appje, och nee het geluid komt van een buizerd die even laat weten dat ik in zijn territorium loop. Op de waterplas drijven veertjes. Eens even kijken. Ho, hier is de heide geplagd. Die 10 centimeter maaivelddaling is net genoeg om natte voeten te krijgen. Grrr, dat was niet de bedoeling. Die veertjes zijn van een net door een havik geslagen watersnip.

Zo, van de wind af loopt wel net zo prettig. Het begint al te schemeren. De eikjes zien er armetierig uit en de meesten zijn al dood. Ze kunnen niet goed tegen sterk wisselende grondwaterstanden. De eikjes en ook berken verzwakken hierdoor, worden extra gevoelig en zullen uiteindelijk sterven. Herstelmaatregelen kunnen dus ook bij flora én ook bij fauna soms averechts werken.

Het is bijna donker maar gelukkig, daar is de uitgang. Dat was een frisse en droge wandeling, maar wel met natte voeten. Snel naar de kachel dan maar…

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.