melkveestudiegroep salland gangbaar biologisch duurzaam

“Binnen onze studiegroep van (gangbare) melkveehouders in Salland zijn wij al twee decennia bezig om onze melkveebedrijven te verduurzamen. Moderne gezinsbedrijven waar wij trots op zijn, waar we dagelijks bezig zijn met gezonde producten en uitermate zuinig zijn op onze landbouwgrond in een fantastische omgeving. Tijdens studiegroepsbijeenkomsten komen onder andere onderwerpen als bodemleven, bodemvruchtbaarheid, diergezondheid en dierwelzijn aan de orde. Leerzame bijeenkomsten waarbij de Sallandse gezelligheid en humor natuurlijk nooit ontbreken. Leren van elkaar en met elkaar om een duurzaamheidsslag naar de toekomst te maken, daar gaan we voor.

Ook biologische bedrijven worden tijdens bijeenkomsten bezocht. Dat gangbare en biologische bedrijven samen voor een mooi en breed aanbod aan agrarische producten zorgen staat voor ons als een paal boven water. Dat biologische landbouw duurzamer is dan gangbare landbouw, dat is een fabel. Met gangbare landbouw wordt er, door beperkt gebruik te maken van kunstmeststoffen en minimaal bestrijdingsmiddelen toe te passen, een dubbele productie van de grond gehaald in vergelijking met de biologische landbouw. En dit zonder nadelige effecten voor de bodem. Energiezuinig en uitermate duurzaam is deze vorm van landbouw.

Een heel klein deel van de bevolking kiest voor biologische producten. Daar is niks mis mee, maar een duurzame landbouw is wat anders dan biologische landbouw. Als de gehele landbouw biologisch zou zijn geweest, waren de bossen en natuurgebieden al lang verdwenen, die waren dan immers nodig voor de voedselproductie. De afwisseling van mooie landbouwgebieden en prachtige natuur, de kracht van Salland, die moeten we behouden. Daar is juist de diversiteit aan landbouw voor nodig en daarin passen zowel biologische als gangbare landbouwbedrijven.

Voedselveiligheid en voedselzekerheid zonder het milieu aan te tasten staan bij ons als gangbare bedrijven hoog in het vaandel. Jammer dat de leden van de zelfbenoemde alarmgroep “Heel Salland biologisch” dit niet willen zien. Absurd dat deze groep met een eenzijdige blik een discussieavond organiseert over dit idee. Logisch dat LTO Salland door deze eenzijdige blik en het weigeren van de door LTO Salland gewenste spreker aangeeft niet betrokken te willen zijn bij de organisatie van deze avond. Dat burgemeester Dadema en wethouder Wagenmans van Raalte en ook notaris Procee (Raalte) hebben toegezegd een bijdrage te leveren aan zo’n onrealistische avond en begrijpen we echt niet.

Melkveestudiegroep Salland
(met melkveehouders uit Heino, Raalte, Hoonhorst en Wijhe)”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.