lauk synagoge

Massaal werd er gepleit voor behoud. Met vaak de opmerking; ‘De gemeente Raalte heeft al zo veel mooie gebouwen gesloopt.’ Je zou bijna denken dat het oude Raalte een 100 procent monumentaal dorpscentrum had dat zo op de werelderfgoedlijst had gekund. Dat is dus zeker niet waar. Naast prachtige gebouwen (die behouden hadden moeten blijven) stond er ook veel minder spul. En bij het slopen werd die gemeente enthousiast geholpen door ondernemers, winkeliers en eigenaren en was er nauwelijks sprake van massaal burgerverzet. Soms wordt het verleden geïdealiseerd.

Terug naar de synagoge. Geen supermooi, imposant monument, maar met een bijzondere geschiedenis. Tijdens de Stolpersteine-actie (er liggen enkele van die herdenkingssteentjes in het trottoir bij de synagoge) beschreef een van de initiatiefnemers, Anton Heijmerikx in een boek de tragische geschiedenis van de vroegere joodse inwoners van Raalte. Dat boek kan ik iedereen aanraden.

Nu is het zaak om het huidige enthousiasme vast te houden. Massaal een petitie tekenen is mooi, maar een jaarlijkse donatie van een tientje is beter. Die kant moeten we op. Zelfs in verkiezingstijd met bereidwillige politici alles op het bordje van de gemeente schuiven is te gemakkelijk. Met brede en blijvende steun voor Rob Aa en de zijnen kan er iets moois groeien.

Het is ook goed om na te denken over het toekomstige gebruik. Een museum over het vroegere joodse Raalte zal (te) weinig bezoekers trekken. Er een breder Sallands historisch museum van maken ligt meer voor de hand. Met wisselende exposities, aandacht voor lokale en regionale geschiedenis en folklore, maar ook voor kunst en (streek)cultuur, steeds met respect en aandacht voor de joodse achtergrond van het gebouw.
Met een huwelijksvoltrekking, lezing of klein koffieconcert maakt dat een beetje gezonde exploitatie mogelijk. Dat wordt sowieso een hele klus.

Kijk naar dat andere monument, boerderij Strunk. In een grijs verleden is hard voor het behoud gevochten. Behalve de repetities van Ralda, een maandelijks koffieconcert, de jaarlijkse slachtdag (25 november) en wat prive-feestjes gebeurt er niet zoveel meer. Aan de andere kant van het centrum moet het dus anders.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.