lauk henk

Alleen waren geneesmiddelen en verzorgingsproducten voor huisdieren niet altijd swingend genoeg voor Henk. In het verleden stortte hij zich op het betaalde voetbal als shirtsponsor van o.a. Kowet. En hij haalde, samen met Johan Derksen, Harry ‘Cuby’ Muskee uit de Asser goot waar deze als echte blueszanger in was beland.

Henk had er de wind onder. Toen na een optreden van Cuby & Blizzards op Ribs en Blues de laatste cd ‘Cats Lost’ moest worden gesigneerd, haakten enkele bandleden af. Dat werd door Henk snel rechtgezet en zo kwamen de afgenokte musici met hangende pootjes terug naar het publiek. Helaas vertrok Muskee in 2011 naar de eeuwige bluesvelden en had Henk energie over. Met een potje kaarten in de Gouverneur raak je die niet kwijt. Bovendien wilde zoon Daan ook meer verantwoordelijkheid.

Eind 2012 kocht Henk het proefbedrijf Aver Heino. Verstand van koeien had hij niet, zijn eigen woorden, maar dat weerhield hem er niet van om de keuze voor biologisch te verdedigen door te wijzen op met gif spuitende gewone boeren. Wat opmerkelijk is omdat hij zelf kapitalen met vlooienbanden heeft verdiend. Die werken uitstekend maar er zit geen zout en peper in. Snel bouwde Henk een veestapel met biokoeien op. Probleem was dat na het einde van het melkquotum ook veel collega’s uitbreidden. Dat betekende te veel mest en zo moest er ingekrompen worden. Dat pikte Henk niet. Van de eerste rechter, door hem als verstandig omschreven, kreeg hij gelijk. De tweede en hogere rechter, door hem onverstandig genoemd, gaf hem ongelijk.

Nu zit Henk met een duur probleem. Intussen hebben de media hem ontdekt, bij TV Oost is hij vaste gast, want Henk komt met mooie teksten. Zijn nieuwste project, samen met groene vrienden, is om in 10 jaar Salland biologisch te maken. Heel mooi maar onrealistisch, al was het maar omdat je voor biologisch meer landbouwgrond nodig hebt ten koste van de natuur. Voor de consument is het duurder en de gemiddelde Sallander zal dat niet willen of kunnen betalen. Henk ziet dat anders. Zo zou de biologische omzet in een jaar drie keer over de kop zijn gegaan. In werkelijkheid is dat 10 jaar en is het een stijging van 1 naar 3 procent. Toch blijft Henk een bijzondere streekgenoot. Het is afwachten wat hij gaat doen als de koeien gaan vervelen.

Meer foto's