inwoners olst wijhe uiteten zorgen over mogelijke windmolens bij de ijssel

Dat meldt RTV Oost

De gemeente wil in 2030 energie-neutraal zijn en heeft een aantal gebieden aangewezen waar in Olst en Wijhe windmolens en zonnepaneelvelden aangelegd kunnen worden.

Hoewel de meeste inwoners positief tegenover het opwekken van lokale duurzame energie staan waren er tijdens de bijeenkomst ook kritische geluiden te horen. Veel inwoners maken zich zorgen over de komst van grote windmolens in de gebieden rond de IJssel.

Verstoring van natuur en zichtschade
Ze zijn bang voor verstoring van de natuur en zichtschade in het landschap. Volgens een van de bezoekers zou de gemeente beter een aantal windmolens elders in Nederland kunnen adopteren om aan de duurzame doelstellingen te voldoen
“De bouw van meer dan honderd meter hoge windmolens past niet in het prachtige landschap rond de IJssel”, is een veelgehoorde reactie van bezorgde inwoners.

Kijken naar de mogelijkheden
Wethouder Marcel Blind kent de geluiden en weet dat de inpassing van windmolens binnen de gemeente Olst-Wijhe op weerstand stuit. “Daarom gaan we het gesprek aan, we willen samen met de inwoners kijken wat de mogelijkheden zijn” .
Om aan de duurzame energiedoelstellingen te voldoen moet de gemeente in 2030 ofwel 27 grote windmolens bouwen, of ruim 324 hectare aan zonnepaneelvelden hebben aangelegd. Ook een combinatie van die twee is mogelijk.

Inwoners aan zet
“Het is aan de inwoners om te kiezen of we met wind- of zonne-energie aan de slag gaan”, zegt Blind. Maar dat de gemeente er mee aan de slag gaat is volgens hem een feit.

De informatiebijeenkomst was een eerste aanzet om over duurzame energie in gesprek te komen met de inwoners. Binnenkort kunnen de mensen die aanwezig waren in een enquête meepraten over het opwekken van duurzame energie binnen de gemeente Olst-Wijhe.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.