innovatie raalter ondernemers in de lift

Tijdens het netwerkevent ‘Ondernemer van Morgen’ overhandigde de werkgroep donderdag haar eindrapport aan vertegenwoordigers van ondernemers, onderwijs, provincie en de gemeente Raalte. De centrale vraag in de werkgroep is: hoe stimuleer je bedrijven te vernieuwen en hoe wordt Raalte aantrekkelijker voor jongeren, ook met een hogere opleiding?

Innovatie van belang
Op basis van gesprekken met bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden, een enquête en literatuurstudie is een beeld ontstaan hoe het bedrijfsleven ervoor staat en wat er beter kan. Conclusie: slechts in kleine kring is bekend wat voor een innovatieve bedrijven Raalte kent, maar ook dat innovatie voor veel bedrijven een ver van mijn bed show lijkt, iets voor de grote bedrijven of de wizzkids. Maar juist kleine bedrijven slagen er in om een idee op gebied van marketing, proces of product door durf, ondernemerschap te realiseren met behulp van anderen, zoals kennisinstituten, onderwijs, collega’s etc.

Klimaat dat uitdaagt
Om te zorgen dat meer bedrijven innoveren heeft de werkgroep diverse aanbevelingen opgesteld, maar is ook de innovatietafel ontwikkeld. Kern van de aanbevelingen is: zorg samen, ondernemers, overheid, onderwijs, kennisinstituten en organisaties als banken en accountants voor een ondernemersklimaat dat uitdaagt om te innoveren. Vernieuwen, innoveren vraagt om ambitie, creativiteit, durf en doorzettingsvermogen bij teleurstellingen.

In een innovatief klimaat ontmoet je geestverwanten. Partijen die je aanmoedigen, willen samenwerken en helpen, hun waardering uiten, trots zijn op successen en dat uitdragen. Kortom, ‘je omgeving doet ertoe’ is de stelling van de werkgroep. Veel organisaties kunnen ondernemers helpen op het gebied van kennis, subsidies, contacten, zoals banken, accountants, onderwijsorganisaties in de regio, Kennispoort Zwolle, de provincie via haar vele programma’s en praktisch op lokaal niveau de gemeente.

Politiek
De werkgroep heeft ook de politieke partijen uitgedaagd om samen met betrokkenen in Raalte te werken aan een innovatief ondernemersklimaat, ruimte te geven aan vernieuwende ondernemers, maar ook zelf als gemeente het voorbeeld te geven. De werkgroep heeft met de publicatie van het eindrapport haar werkzaamheden na één jaar beëindigd. Gedurende dat jaar is er veel in beweging gekomen op het gebied van samenwerking, vernieuwing, maar het is nodig om met name jongeren te laten zien dat hier geweldige bedrijven zijn waar je professioneel kunt ontwikkelen en met uitdagingen op hoog (internationaal) niveau. Daarom heeft de werkgroep haar eindrapport de titel meegegeven “Raalte laat je zien!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.