hoe hard ik ook mijn best doe als boerin kan ik het kennelijk nooit goed doen

“Toen ik de oproep heel Salland in 10 jaar biologisch las, was ik nieuwsgierig. Wij hebben een gangbaar melkveebedrijf en doen ons best om met zo min mogelijk milieubelasting onze melk te produceren. Dus kijken hoe het nog beter kan sprak mij wel aan. Er zijn vele vraagstukken die mij als boerin bezighouden. Wat kan ik als gangbare boerin leren van de biologische bedrijven? Hoe kunnen we samen de oorzaken van de problemen achterhalen? Hoe kunnen we problemen gezamenlijk aanpakken? En misschien wel, is het voor ons evt. interessant om over te schakelen naar biologisch? Vanuit deze gedachtegang wilde ik de avond bezoeken. Vol goede moed….

Maar toen ik de aankondiging vorige week zag, schrok ik wel…………de hele wereld schijnt naar de verdommenis te gaan door gangbare landbouw. Ik trek mij dit behoorlijk aan. Zelf heb ik nl het idee dat ik het nog helemaal niet zo verkeerd doe, ik heb juist het idee dat we met ons bedrijf (net als vele anderen) flinke stappen gezet hebben.

Ik ben nu bijna 30 jaar betrokken bij ons bedrijf. We zijn in die 30 jaar van 2,3 koeien (excl jongvee) per hectare terug gegaan naar 1,6 koeien per hectare. Landelijk zijn we teruggegaan van 2,5 miljoen koeien in 1982, naar 1,6 miljoen koeien nu. Veel minder vee dus. Door de meststoffenwet komt er steeds minder mest op ons land. We gebruiken nu de helft minder kunstmest. Fosfaathoudende kunstmeststoffen helemaal niet. De koeien lopen bij ons, als het weer het toelaat, dag en nacht in de wei. We produceren met onze zonnepanelen even veel elektriciteit als we gebruiken, we gebruiken 70% minder antibiotica sinds 2009 en alleen curatief.

We doen aan weidevogelbeheer (maar de vossen en roofvogels zijn ons geregeld voor). Onze productie is in 30 jaar per koe gestegen van 6400 kg per jaar naar 8900 kg per jaar, maar de levensduur is echt niet gedaald, maar juist gestegen naar 7,1 jaar. Al ons leven lang ruimen wij afval op wat in onze buurt langs de weg ligt, daar hebben wij Heeten Opgeruimd niet voor nodig. Als buitenmens vind ik dit vanzelfsprekend.

We mogen in de landbouw alleen maar 100% verantwoord geteelde soja gebruiken. Spuitvrije zones hadden we 30 jaar geleden nog nooit van gehoord. Toen stonden er toch zoveel bloemen langs de bermen en slootranden??? We gebruikten in 2017 in totaal 11,5 liter bestrijdingsmiddel, om 2.45 hectare gras dood te spuiten. Hoeveel liter benzine is er vanavond gebruikt om hier te komen? En wat brengt meer schade toe aan het milieu?

Wie het weet zegt het maar. De ene wetenschapper beweert dat roundup minder schadelijk is voor mens en dier, dan keukenzout. Anderen beweren compleet het tegenovergestelde en stellen dat het wel schadelijk is. Wij zijn er altijd vanuit gegaan dat zolang middelen aan de strenge toelatingseisen voldoen, dat we het dan veilig kunnen gebruiken. Er zijn wetenschappers die beweren dat het wereldvoedselvraagstuk alleen is op te lossen met intensieve landbouw. Als je de aarde wilt sparen moet je juist weer extensief.

Als boer moet je vervolgens zelf je keuzes zien te maken. Bij elke keuze maak je de afweging wat betreft; diergezondheid, dierwelzijn, milieu, maatschappelijk belang, economisch gewin en arbeidsgemak. En ik kan je vertellen dat dit in de praktijk lang niet altijd makkelijk is. Zelf geloof ik ook dat het nut van de hoogproductieve Nederlandse landbouw is dat er veel voedsel beschikbaar is op de wereld.

Als we in Nederland minder gaan produceren, wat zijn daarvan de gevolgen? Wordt het dan beter als de Russen “ons” deel erbij gaan produceren, met koeien met een levensduur van 1 productiejaar? Of in China, waar ze van dierenwelzijn nog nooit hebben gehoord? Wordt het milieu dan minder belast? En wat als toch blijkt dat er dan niet meer voldoende voedsel beschikbaar is om de wereld te voeden? Worden wij dan de dupe, of de armere mensen? Wat dan? Vragen, waar ik geen antwoord op weet.

Maar hoe hard ik ook mijn best doe, als boerin kan ik het kennelijk nooit goed doen.

Dagelijks word ik als boerin geconfronteerd met verwijten en negatieve berichtgeving over de landbouw. Het ergste is dat, als dit in de media maar vaak genoeg geroepen wordt, mensen het uiteindelijk nog gaan geloven ook. De burger wordt gevoed door negatieve beeldvorming, onwaarheden en achterhaalde feiten en baseert daar hun oordeel op.

Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, en als je vanuit jouw ideologie biologisch of vegetarisch wil eten, heb ik daar respect voor. Maar naar mijn gevoel geeft je dat nog niet het recht om anderen ongefundeerd verwijten te maken. Er hebben buiten de landbouw talloze andere veranderingen plaatsgevonden, denk aan de toename van; industrie, wegen, auto’s, vliegverkeer, consumptiemaatschappij, roofvogels, ganzen, ooievaars, vossen ….. Noem maar op. Wat is de invloed daarvan?

Als boer grijp je inderdaad in in de natuur, dat is inherent aan landbouw in welke vorm dan ook.

Ik wil met alle plezier mijn best doen om milieu en diervriendelijke stappen te blijven zetten, maar de vooroordelen ben ik zat. Als het lukt om gezamenlijk een toekomstvisie uit te stippelen, dan komen we met elkaar echt wel verder. En of dat biologisch moet? Dat zal de tijd leren….

Bökkers: iederene hef zien reden, iederene hef geliek. En ai meent dait denkt te weten, bej nog stommer as dai liekt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.