henk schreij duurzaam eten en drinken 3

Dat is soms flink duurder, maar dat is logisch te verklaren.

  • Er worden geen kunstmest en (synthetische) bestrijdingsmiddelen gebruikt, waardoor de opbrengst lager is. Voordeel is dat dit gif dan ook niet in de lucht, de bodem, en zo in ons drinkwater komt. Gif dat het drinkwaterbedrijf nu uit het water moet halen, wat steeds meer kosten met zich meebrengt. Kosten die we niet zien in de voedselprijs maar wel betalen via de waterbelasting.
  • De bio-veeteelt gebruikt langzamer groeiende rassen, waardoor er meer grond, stalling en veevoer nodig is, wat je in de prijs terugziet. Veevoer moet in de bio-veeteelt biologisch zijn, en voor meer dan 60% van het eigen bedrijf of vlakbij komen. Waardoor er minder voer, vooral soja, geïmporteerd hoeft te worden.

De ontbossing van het Amazonegebied (de longen van de wereld) gaat steeds sneller. Een nieuwe weg en spoorlijn door het regenwoud ontsluit immense percelen landbouwgrond voor de soja teelt. Bijna 10 miljoen ton soja kwam vorig jaar uit Brazilië naar Nederland, vooral als veevoer. Grote schepen vervoeren het naar Rotterdam, bulkschepen die de goorste brandstof verstoken. Deze z.g. bunkerolie is goedkoop (het is bijna chemisch afval). Het vervuilen van de internationale wateren wordt niet aangepakt (valt ook buiten het Parijs akkoord) terwijl de 16 grootste (container-) schepen samen meer vervuilen dan alle auto’s van de wereld samen.

Op maandag 20 november was er een discussieavond over “Heel Salland biologisch” in het Dorpshuus in Heino. De consumptie van biologisch voedsel is van 3% naar 9% gegaan en wordt nu beperkt doordat er te weinig aanbod is, volgens de bioboeren Henk Aa en Jan Overesch. Burgemeester Martijn Dadema en Harrie Kiekebosch waren ook aanwezig, en Hans van Grinsven, schrijver van “Dit is uw land” hield een inleiding over het einde van Nederland als boerenparadijs. Over hoe Nederland de tweede landbouw exporteur van de wereld is geworden (na de USA), met nog geen half procent van de wereld-landbouwgrond. En de verborgen schade die deze intensieve manier van ‘boeren’ met zich meebrengt aan de natuur, milieu, dierenwelzijn en volksgezondheid in een zo dicht bevolkt land als Nederland. In de hoop dat meer mensen met een andere instelling hun gebruikelijke rondje gaan maken door de supermarkt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.