henk schreij duurzaam eten en drinken 2

Wat kunnen we doen om minder weg te gooien:

  • Allereerst natuurlijk, minder kopen. Hoe moeilijk het ook is, laat je niet overhalen tot die extra aankopen in de supermarkt. Vooral AH is er goed in om je te veel te laten kopen, met zijn “2e gratis”, “3 voor de prijs van 2”,  hamsterééén, enz. Ze spelen in op onze onbewuste hebzucht waardoor we een (te) volle voorraadkast hebben waar spullen jaren blijven staan, tot we ze weggooien. Of we hebben ruim snaaiwaar in huis, waardoor er altijd wat is te snoepen. Zo ben je niet goedkoper uit, maar sjouw je alleen extra spul in huis wat in de afvalbak, of als extra lichaamsgewicht, eindigt.
  • Gebruik eten wat je in huis hebt. Kijk in de koelkast, diepvriezer of voorraadkast wat er nog ligt, i.p.v. naar de winkel te gaan. Zoek op internet een recept bij wat je nog in huis hebt.
  • Droge producten, zijn ook na de THT (tenminste houdbaar tot) datum nog een hele tijd prima te gebruiken. Hetzelfde geldt voor eten uit blik of een potje. Die datum is een garantiedatum. Net als bij uw koelkast of wasmachine, gaat het na afloop van de garantie nog een hele tijd mee.
  • We koken vaak te grote porties en gooien dan het restje weg. Iets minder kan ook wel, en een keer opstaan met een licht honger gevoel is ook niet zo erg. Dit is zelfs nog wel zo gezond.
  • Vers brood is het lekkerst, maar wat je overhoudt kun je best in de vriezer doen i.p.v. weggooien. Vind je de ontdooide sneetjes niet zo lekker, dan kun je ze in een broodrooster weer smakelijk maken.
  • Zorg ervoor dat de gekoelde producten niet te warm worden. Gebruik bij aankoop in de zomer een koeltas voor je melk, vleeswaren en gesneden groenten, en ga daarna snel naar huis. Gesneden groenten bederven sneller dan ongesneden, dus snij eens vaker zelf. Zet melk en vleeswaren meteen terug in de koelkast na het inschenken/beleggen, dat scheelt enorm in het bederf. Melk en ook andere gekoelde producten (fris, sap) hoeven dan ook niet weer gekoeld te worden wat ook nog eens stroom spaart.

Als je eten weggooit doe dat dan in de “groene bak” (niet bij hoogbouw of in buitengebied). Net als in Olst-Wijhe is de gemeente Raalte is van plan om vanaf 2018 dat gft (groente fruit en tuinafval) gratis op te halen, in de hoop dat er zo meer in komt. Om door de ROVA te worden verwerkt tot biogas en compost.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.