harry bloo vergeet even het eigen gelijk en luister naar een ander

Harry Bloo werkt sinds 2009 in de parochie Heilig Kruis in Raalte. Als hij in 2020 met pensioen gaat, heeft hij precies veertig jaar gewerkt als pastoraal werker. Het liefst zou hij ook dan nog even doorgaan, maar die keuze is helaas niet aan hem. Hij houdt van zijn werk, maar van een roeping spreekt hij liever niet: “Natuurlijk is het een roeping, maar ik heb er weleens moeite mee dat mensen in de kerk die uitdrukking veelal voor ‘pastores’ reserveren. Ook een bakker die er dagelijks bij nacht en ontij uit moet om brood te bakken, heeft een roeping. Net als de docent die wanhopig probeert zijn leerlingen voor wiskunde te interesseren. Maar het klopt dat je voor dit werk wel een soort missie moet hebben, een passie.”

Oprechte interesse
Zijn deelname als dialoogbegeleider aan de jaarlijkse Dag van de Dialoog past bij die passie. “Ik vind het een heel goed initiatief, omdat het mensen uit verschillende culturen en uit verschillende wijken bij elkaar brengt om met elkaar in gesprek te gaan. En dat is nodig. De standpunten van mensen verharden en zij sluiten zich daarom op in hun eigen gelijk: hun eigen kringetje, buurt of religie. Willen we er een vreedzame wereld van maken, en dat zie ik persoonlijk ook als een gelovige opdracht, dan zullen we over ons eigen gelijk heen moeten kijken. Dan moet je oprecht geïnteresseerd zijn in wie de ander is, waar hij (of zij) vandaan komt, wat hij doet en wat hem beweegt.”

Aandacht krijgen en geven
Het thema van de Dag van de Dialoog dit jaar is ‘aandacht’ en daar kan Bloo zeker mee uit de voeten. “Een levensbehoefte van mensen is dat ze gezien en erkend worden, dat er dus aandacht is voor hen”, meent hij. “De makke van onze samenleving is dat er mensen langs de kant staan die niet worden gezien. Als ik een hele dag op pad bent geweest en mensen ben tegengekomen, heb ik die mensen dan ook gezien? Hebben zij zich door mij gezien gevoeld? Dat is natuurlijk lang niet altijd zo. Maar het is voor mij wel een belangrijke drijfveer om met die vragen in het achterhoofd te leven. De Dag van de Dialoog is een mooi platform om daaraan invulling te geven. Door in gesprek te gaan, geef je al aandacht, maar het is ook goed om te horen wat de ander onder ‘aandacht krijgen’ en ‘aandacht geven’ verstaat en waarom die aandacht er soms niet is. De Dag van de Dialoog draait om ervaringen uitwisselen tussen mensen. Probeer de vooroordelen achter je te laten en de ander te zien zoals die gezien wil worden. En gezien mag worden. Laat de mensen die aandacht vragen, die avond ook aandacht krijgen, al is het maar één avond. Elke warme ervaring die mensen opdoen, daar doe ik het voor.”

Gezamenlijke maaltijd
Sinds de Dag van de Dialoog onderdak is bij Landstede MBO Raalte verloopt het programma volgens een vaste formule: gesprekken in groepjes van acht à twaalf mensen aan de hand van vier soorten vragen en na de eerste twee vragen een gezamenlijke maaltijd in de sfeervolle grote zaal van de school. Die formule werkt, weet Bloo inmiddels: “Het eten tussendoor, met liefde én aandacht (!) verzorgd door een mix van Nederlandse en buitenlandse (vluchtelingen-)vrouwen en door een manneneetclub, is altijd heel bijzonder en verrukkelijk. Maar dat gezamenlijke eten heeft ook een sterke functie in het geheel van de avond. Tijdens de dialoogrondes kunnen gesprekken soms eens wat stroef verlopen, maar met het lekkere eten aan tafel gaat het dan meestal een stuk vlotter. Dat is heel mooi om te zien gebeuren.”

Noaberschap
Na onder meer ‘samen’, geluk’ en ‘thuis’ is het thema dit jaar ‘aandacht’, maar wat voor thema zou Bloo zelf nog eens voorbij willen zien komen? Na enig nadenken zegt hij daarop dat hij een ooit eerder gebruikt thema nog wel eens zou willen zien terugkomen: “In 2010 of 2011 was het thema ‘noaberschap’, onder het motto ‘een goede buur is beter dan een verre vriend’. Het lijkt me goed om dat thema, onder die naam of net een andere, met een zekere regelmaat te laten terugkomen, omdat daarbij jouw aandacht voor de mensen direct om je heen centraal staat. Je kunt de hele wereld misschien niet eigenhandig verbeteren, maar hoe kun je in jouw eigen directe leefomgeving in ieder geval een waardevolle bijdrage leveren?”

Geschiedenis
De Dag van de Dialoog is in 2001 ontstaan in Rotterdam, na de aanslagen op 11 september. Inmiddels doen jaarlijks bijna honderd steden en dorpen in heel Nederland mee, waaronder Raalte. Zo’n 40.000 mensen wisselen ervaringen, ideeën en dromen uit in dialooggroepjes, aan de hand van een thema dat verschilt per stad of dorp. De gedachte is dat daardoor nieuwe verbindingen tussen mensen, nieuwe inzichten en impulsen voor persoonlijke acties ontstaan.

Aanmelden
De Dag van de Dialoog leeft in Raalte. Jaarlijks zijn er zo’n honderd deelnemers. Wil je ook meedoen? Dat kan, op woensdag 15 november van 17.00 uur tot 20.00 uur bij Landstede aan de Zwolsestraat 63A in Raalte. Deelname is gratis, voor de maaltijd wordt gezorgd. Aanmelden kan via Paula Bloo, pbloo@landstede.nl, 06-17048436 of Corry Boone, cboone@landstede.nl, 06-18370257.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.