gewoon carolien schaam lippen

„Als alle vrouwen die slachtoffer van seksuele intimidatie of geweld zijn geweest ‘me too’ in hun status zetten, kunnen we mensen een idee geven van de omvang van dit probleem.” Er kwamen wereldwijd heel erg veel openbaringen. Er werd op allerlei gebied veel aangeraakt.

Toch heb ik soms een wat dubbel gevoel bij de verhalen die ik lees en hoor over Weinstein en ook de Nederlandse regisseur Gosschalk die als zeer invloedrijk in de Nederlandse entertainmentwereld geldt. Niet omdat de betrokkenen seksuele intimidatie uitlokten, maar wel omdat ze het hebben toegestaan, er jarenlang over hebben gezwegen en er soms ook hun voordeel mee hebben gedaan. Want waarom gaat iemand na een lange dag werken mee naar binnen in de hotelkamer van een belangrijk en machtig regisseur die mogelijk een leuke en financieel goede klus voor je heeft, terwijl de man een vaag verhaal ophangt over samen wat drinken? En waarom gaat de een op aanvraag van de regisseur aan het masturberen en verlaat de ander hard lachend het pand?

Maar de vele berichten op social media, van vriend (inn)en en bekenden hebben op mij een flinke impact. Wat is er veel schaamte en schuldgevoel en wat wordt er veel gezwegen rond seksualiteit. Precieze cijfers over hoe groot het probleem in Nederland is, zijn moeilijk te geven volgens deskundigen. Dit omdat het aantal slachtoffers dat aangifte doet aanzienlijk lager is dan het daadwerkelijk aantal slachtoffers. Want waar en wanneer is het seksuele gedrag strafbaar? ‘Ouderwetse’ gedachtegangen als; ’dat overkomt toch iedereen, dus gewoon accepteren’ en de mond dichthouden als we iets niet leuk vinden, vaker nog beschermd opgevoed zijn en daardoor minder voor zichzelf opkomen, spelen nog steeds een rol daarin. En of wij nu wel of niet voor onszelf opkomen, er lijkt altijd schaamte en schuldgevoel.

Ik vind het mooi dat er door #me too en alles daaromheen op grote schaal aandacht komt voor seksueel empowerment. Met respect voor duidelijke grenzen met elkaar besproken, meer zelfvertrouwen, intens plezier, passie en intimiteit ervaren in de seksualiteit.

Misschien kunnen we nu ook met z’n allen onze woordenschat veranderen. Want hoezo schaamlippen, schaamhaar, schaamheuvel en schaamstreek? Waarom schamen we ons voor een lichaamsdeel? De uitwendige, het zichtbare gedeelte van het geslachtsorganen van een vrouw tot de vagina heet de vulva. Dus dan wordt het…..

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.