gerlant windmolens in mijn achtertuin

Een jaar of drie geleden leer ik via sociale media ene Marcel Blind kennen. Via via en we worden ‘vrienden’. Zetten op Facebook heel wat boompjes op. Hij is pas wethouder in O-W geworden en vaak gaat het over duurzaamheid. Dat is zijn ding. Zijn zorgen over het milieu, het opraken van fossiele brandstoffen en zorgen over glyfosaat in de landbouw staan centraal in de discussies. Marcel heeft best wel ‘groene ideeën’ en landbouw zit in zijn portefeuille. En om eerlijk te zijn. Hij wist er weinig van in mijn beleving. Ik heb hem behoorlijk tegengas gegeven maar altijd ging het met respect voor elkaar.

O-W moet duurzaam worden staat in het coalitieakkoord en Marcel ging ervoor. Een busreis naar het Duitse Saerbeck werd georganiseerd. Het meest energie neutrale dorp van Europa. Inwoners werden uitgenodigd om mee te gaan in die bus maar die hapten niet echt. Zo kwam het dat ik ook meeging op excursie.

Een indrukwekkend bezoek. Een compleet dorp wat vol inzet op duurzaamheid. Velden met zonnepanelen, echt hectaren vol. Windmolens tweehonderd meter hoog boven de bossen en een biovergister die het dorp van warmte voorzag. Scholen, kantoren, woningen en winkels werden centraal verwarmd. Inwoners laaiend enthousiast. Het scheelde in de portemonnee. Het maakte ze minder afhankelijk van ‘de wereld’ en ze deden wat voor het klimaat zo vertelde mij iemand op straat. Op dat moment was net Poetin in bla bla Rusland aan het ruzie maken en die onafhankelijkheid van Rusland, onafhankelijkheid van oorlog in Saerbeck gaf mij een gevoel van zekerheid.

We zagen ze in de verte al staan. De molens maar niemand in de bus die durfde te schatten hoe hoog ze waren. Toen we er bij waren leken het maar kleine dingetjes. Wie omhoog keek wist niet of het nu vijftig of honderdvijftig meter was. Marcel keek me aan en vroeg “is jou dat ook opgevallen, je hoort ze bijna niet”. De ‘overlast’ gebeurde op grote hoogte. Wat we beneden hoorden was niks. Niet eens te vergelijken met het geluid van een fiets dynamo.

Hoe het begonnen was vroegen wij aan de rondleiding. Met één man, de burgemeester die dat wilde en met visie en heel veel tact iedereen de mond had gegund, enthousiast had gemaakt.

Marcel deed aan het eind van de dag een kleine speech. Als beginnend wethouder een beetje onzeker, een ervaren spreker was hij nog niet. Hij noemde het een inspirerende eerste stap in een proces wat ‘We’ samen gaan doorlopen. Dat ‘we’ sloeg niet op mij dacht ik. Ik woonde niet in O-W en om eerlijk te zijn, ik moest het allemaal nog maar eens zien. Wel was ik laaiend enthousiast over de mogelijkheden en dan vooral dat onafhankelijk zijn van die gasbel in Groningen of de Poetins en toen nog Obama’s in de wereld.

Afgelopen woensdag stond hij voor een volle zaal. Windesheim, Lierderholthuis, Raalte, Heerde, Wapenveld, Heeten, Deventer overal kwamen ze weg. De grote vraag was: wat gebeurt er in mijn achtertuin? De wethouder vertelde zijn visie en nam iedereen mee in zijn verhaal. Verandering van het klimaat, het opraken van fossiele brandstoffen, zorgen om de toekomst van de wereld en ”er moet wat gebeuren. Er moet nu wat gebeuren” maar vooral “we gaan dit doen, we gaan dit samen doen” maakte dat niemand boos naar huis ging. Er zal nog heel wat water door de IJssel gaan voordat de molens draaien maar draaien dat gaan ze, dat snap ik nu wel. Blind heeft goed opgelet, ook veel geleerd de afgelopen paarjaar. Hij heeft een visie en die maakt hij waar en dat doet hij net als die burgemeester.

Windmolens: Ik zal eerlijk zijn. Ik wilde ze niet in Laag Zuthem, nu wel maar daar is heel wat aan vooraf gegaan.
gerlant@sallandcentraal.nl 

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.