gerlant durf te doen

Het comité ‘Herrie uit de Stad’ maakte bezwaar tegen het volume bij het bevrijdingsfestival. De gemeente had ontheffing verleend aan de organisatie om de volumeknop wat verder open te draaien. Een gang naar de rechter tot gevolg. Zij kregen geen gelijk maar de consternatie was groot. Ook het MegaBase festival in Park Wezenlanden kreeg een proces aan de broek en de Zwolse politiek was in rep en roer. Zelf was ik zo dom om op sociale media een keer te melden dat ik dat comité wel begreep.

Als je hier in Zuthem in de tuin zat had je de neiging om de volume knop terug tedraaien. Zeker als het ‘Hardshock festival’ bij de Wijthmenerplas aan de gang was, dan rammelden de bloempotten in de vensterbank. Dat het volgens mij nooit goed kon zijn voor de habitat tussen de binnenstad of Wythmen en Zuthem, en dat men niet in de gaten had hoe ver geluid doordreunde als het over de vlakte van polder Sekdoorn 5 kilometer hier op aan kwam. Voor ik het wist werd mijn stelling in het politieke debat geponeerd en zat ik er midden in.

Terwijl Zwolle op de kop stond was daar ineens de PVC. Een rare naam vond ik. Plastic buizen associeerde ik het mee. Googelen leerde dat de Partij voor Cultuur in alles anders is dan ik verwacht had. Je kan er niet op stemmen. Ze zijn wars van subsidies en wat ze eigenlijk willen lees je hier. Een van de eerste vragen die ik tegenkwam op hun site was: ‘wat is eigenlijk cultuur’ en ik zat, net als de mensen die dat gevraagd werd in een filmpje, met de mond vol tanden. Wikipedia leerde dat ‘Een cultuur is een gemeenschappelijke wereld van ervaringen, waarden en kennis die een bepaalde sociale eenheid kenmerkt (een groep).’

Zij organiseerden het ‘Groot Zwols Geluidsoverlast Festijn’. Via sociale media lieten ze weten “De PVC vindt het jammer dat de discussie eigenlijk alleen maar op internet, via de media en via de rechter wordt gevoerd. Daarom is de avond vrij toegankelijk en iedereen met een mening mag deze komen uitspreken.” De locatie was op het Broerenplein in een theater van stro. En dat moest dan gebeuren op de avond voordat cultureel festival Zwolle Unlimited begon. Ik ben uit mijn comfortzone gegaan en heb genoten. Hese met zijn partij trok de angel uit de discussie door de ‘elitaire’, op het internet hun gal spuwende, Zwollenaren uit hun comfort zone te trekken door ze in een strodorp neer te zetten. Er waren ‘kakkers’, bij die vonden dat best indrukwekkend. Ik heb staan grijnzen aan de zijlijn.

Ik heb het filmpje gedeeld op Facebook, maar met een knipoog. “Die ‘kölle drukte’ van presentator Martijn van Hese heb ik m’n twijfels bij. Toen de dames begonnen te zingen raakte ik zover buiten m’n Sallandse comfortzone dat ik dicht klapte, wist ik het zeker, daar hoor ik niet, daar wil ik niet bij zijn. Na het horen van de laatse vraag vind ik hem een cultuurbarbaar. We weten toch allemaal wat PVC betekent? PVC: Partij voor cultuur.(organiseert leuke dingen o.a in wereldstad Zwolle, maar veur dak ze leuk vünne mös ik wel een pöare keer slik’n).

Flauw, ik weet het, maar Martijn zelf reageerde. Je komt toch ook Gerlant? Het ging een beetje over en weer, maar het komt er op neer; ik moet weer buiten mijn comfortzone, of misschien juist er wel in?…

Info en aanmelden: hier. Het kost maar een 10-tje, en het programma is GROOTS! (tenminste, dat zegt Martijn)

gerlant@sallandcentraal.nl

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/9QHkRAtOk80″]

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.