geitenhouder reimert niet bang voor gezondheid

Gedeputeerde Hester Maij nam begin deze maand het besluit om opdracht te geven voor een gezondheidsonderzoek. Dit na zware politieke druk in Provinciale Staten van onder meer de PvdA. Vorige maand wilde Maij nog niets weten van zo’n onderzoek. Vooral linkse partijen vroegen daarnaast ook om een uitbreidingsverbod van het aantal Overijsselse geiten. Dit in navolging van de provincies Brabant en Gelderland. Vooral het voorlopige uitbreidingsverbod (van een half jaar) in Gelderland kan grote gevolgen hebben voor Overijssel, zo was de vrees. Gelderse geitenhouders zouden massaal hier naar toe komen, maar de gedeputeerde was daar absoluut niet bang voor. Met 31 stemmen tegen en 13 voor werd vorige maand ook een motie van PvdD, PvdA, SP, GroenLinks en 50Plus om uitbreiding en nieuwvestiging van geitenhouderijen in Overijssel te verbieden in het Provinciehuis verworpen.

Begin deze maand bracht RTV Oost echter een uitgebreide serie reportages over de gezondheidsrisico’s van geiten. Zo zouden er 100.000 mensen in deze provincie, allemaal wonend in een straal van 2 kilometer rond geitenhouderijen veel meer risico’s op longontsteking oplopen door fijnstof uit de stallen. Daarbij werd verwezen naar een groot Brabants onderzoek (VGO) anderhalf jaar geleden in een zeer veedicht gebied in Oost-Brabant. Daar werden 1600 longontstekingen per 100.000 inwoners gevonden. Daarvan zouden er volgens de onderzoekers ruim 200 waarschijnlijk verband houden met de aanwezigheid van veebedrijven zoals geitenhouderijen, de andere longontstekingen zouden een andere, natuurlijke oorzaak hebben.

‘Overtrokken
Volgens de Overijsselse Gedeputeerde Maij is de situatie hier nauwelijks te vergelijken met die in Brabant. Qua aantallen is Overijssel (na Brabant en Gelderland) wel de derde geitenprovincie van ons land, maar gaat het om ruim 65.000 dieren tegen 165.000 in Brabant en 115.000 in Gelderland.

Geitenhouder Reimert heeft in ieder geval weinig gemerkt van onrust. “We hebben hier nauwelijks vragen over dit onderwerp gehad. Er worden wel veel overtrokken dingen in de diverse media geroepen die lang niet altijd goed onderbouwd zijn. Je moet volgens mij mensen niet bang maken als je dat niet met goede cijfers en statistieken kunt onderbouwen. Ik ben ook helemaal niet bang voor dat onderzoek, laat het maar snel afgerond worden, dat is voor iedereen het beste. Onduidelijkheid, dat willen we als geitenhouders natuurlijk helemaal niet.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.