geen btw op bio actie bij overesch ecologische landbouw

Btw-vrij
Om dit zelf te ervaren kunnen mensen op vrijdag 10 en zaterdag 11 november btw-vrij boodschappen doen bij de boerderijwinkel. ,,Klanten kunnen bij ons dus alvast oefenen aan de kassa,” aldus Jan. ,,De gebruikelijke 6% btw wordt tijdens die dagen niet in rekening gebracht.” De actie is een initiatief van de Biowinkelvereniging waarin diverse biologische speciaalzaken samenwerken. Het doel van de initiatiefnemers: in de eerste honderd dagen van het kabinet naar 0% btw op biologische voeding. Aan ‘Geen btw op bio’ is ook een petitie gekoppeld. Met deze petitie willen de initiatiefnemers bij de Tweede Kamer aan de kaak stellen dat biologische voeding onterecht wordt belast. Ook bij Overesch Ecologische Landbouw kunnen mensen de petitie ondertekenen.

Echte prijs van eten
,,Het gaat om de echte prijs van eten,” legt Jan uit. ,,In tegenstelling tot biologische geproduceerd voedsel trekt gangbaar voedsel een flinke wissel op milieu en omgeving. Denk aan de massale insectensterfte. En zolang de kosten van milieuvernietiging niet worden afgewenteld op de vervuiler maar op de belastingbetaler, is de prijs van biologisch geproduceerde voeding relatief te hoog.”
Volgens de initiatiefnemers is het de taak van de overheid om drinkwaterbronnen, klimaat, biodiversiteit, bodem en gezondheid te beschermen en te behouden voor huidige en volgende generaties. De milieuvriendelijke biologische landbouw is daarin een brede en effectieve maatregel en zou daarom vrijgesteld moeten worden van btw.

Landelijke petitie
De eerste handtekening op de landelijke petitie werd vrijdag 3 november gezet door Volkert Engelsman, door Trouw uitgeroepen tot meest invloedrijke duurzame Nederlander van 2017. Hij heeft de afgelopen jaren gewerkt om de echte kosten van voeding in kaart te brengen. Uit zijn onderzoeksrapport True Cost of Food blijkt dat de echte prijs van biologische voeding lager is dan gangbare voeding als je de maatschappelijke kosten voor milieu en leefomgeving meerekent. Zijn conclusie: ‘Biologische voeding is niet te duur, maar gangbaar voedsel is te goedkoop.’ De petitie ondertekenen kan ook via de campagnewebsite: staging2.geenbtwopbio.nl. Het doel is om minimaal 40.000 handtekeningen op te halen van betrokken burgers. De petitie met handtekeningen wordt begin 2018 aangeboden aan leden van de Tweede Kamer.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.