energie uit heeten in een stroomversnelling

De bouw van het grote zonnepark (ca. 7.300 zonnepanelen) wordt begin 2018 gestart. De terreinwerkzaamheden zijn begonnen. Naar verwachting kunnen bewoners en bedrijven uit Heeten en Salland vanaf april stroom kopen uit het eigen Energiepark.

Zelfvoorzienend
Energie Coöperatie Endona is met dit project gestart om op termijn zelfvoorzienend te zijn, onafhankelijk van landelijke ‘grijze’ energieleveranciers. De doelstelling is om met de gemeenschap, energieproductie en -gebruik in balans te krijgen. Inmiddels is begonnen met een kleine zonneweide achter Boerhof Projecten aan de Dorpsstraat. Met de onlangs verkregen financiering is er een officiële ‘go’, voor beide projecten. De bouw van het grote zonnepark aan de noordoostkant van het dorp is de tweede concrete stap.

Participeren in het project
Voor de realisatie van het park is de financiering afgedekt door het Energiefonds Overijssel, dat een lening verstrekt onder gunstige condities. De Coöperatie brengt financiële middelen in van circa € 250.000,-. Dit eigen vermogen zal na opening van het Energiepark middels crowdfunding worden vergaard. Het doel is om zoveel mogelijk lokale deelnemers te interesseren. Inmiddels hebben zich al geïnteresseerde partijen gemeld die, in afwachting van de crowdfunding, een overbruggingskrediet hebben verstrekt.

Lokale energieleverancier
Uiteraard kan Endona aan inwoners van Heeten en Salland straks ‘Stroom van ’t Land’ uit Heeten en gas leveren. Endona is in gesprek met een Energieleverancier om u dat te garanderen. Voor actuele informatie zie: staging2.endona.nl.

Gridflex Heeten
Parallel aan het zonnepark-project is een pilot gestart om te onderzoeken hoe lokale energieverkoop, opslag en distributie tot (energie-)winst kan leiden. In deze pilot met de naam ‘Gridflex Heeten’, werken bedrijven, kennisinstituten en 75 huishoudens in samen, om te experimenteren met nieuwe verdienmodellen voor de energiemarkt. Vorige week is succesvol een eerste wijkbijeenkomst geweest. Onlangs is de website gelanceerd met meer informatie over deze pilot. Heeft u interesse om mee te doen en wilt u ook een gratis Energie Management Systeem (EMS) in huis, neem dan contact met ons op via staging2.gridflex.nl. Er zijn nog een beperkt aantal EMS-kastjes beschikbaar.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.