eco modernist boersma niet welkom bij alarmgroep maar wel bij lto salland

De recente discussie van de ‘alarmgroep’ van o.a. de biologische boeren Henk Aa en Jan Overesch met landbouworganisatie LTO-Salland vindt hij weinig zinvol. “De komende decennia moet alles juist zo intensief mogelijk; wonen en werken in de steden, energieopwekking, de landbouw. Alleen dan kun je voorkomen dat er meer natuur nodig is om de groeiende wereldbevolking te voeden. En of dat gangbare, biologische of landbouw met genetische gemanipuleerde gewassen is, maakt nauwelijks uit als de productie maar stijgt. In de wetenschap is dat helemaal geen discussie, die vormen van landbouw kunnen naast elkaar, iedere boer moet doen waar hij goed in is.”

Hidde Boersma, wetenschapsjournalist (o.a. bij de Volkskrant) en afgestudeerd moleculair bioloog, is een vertegenwoordiger van een in de VS ontstane beweging die zich ‘eco-modernist’ noemt. Hij sprak vorige week woensdag op de ledenvergadering van LTO-Salland in Wesepe. Voorgedragen door LTO werd hij door de ‘alarmgroep’ niet geaccepteerd als spreker op de openbare discussieavond van 20 november in het dorpshuis in Heino. Dat mocht wel op de algemene ledenvergadering van de Sallandse landbouworganisatie.

De visie van Boersma en andere eco-modernisten wereldwijd is afwijkend. Hij is bijvoorbeeld uitgesproken blij met de intensivering van de landbouw afgelopen 50 jaar; “Zonder die hogere productie en met de gegroeide wereldbevolking was er nu geen Amazone-regenwoud meer geweest. Dat was al langlandbouwgrond geweest, dat vergeten tegenstanders. Juist dankzij die intensivering is het landbouwareaal wereldwijd al jaren ongeveer hetzelfde.”

Efficiënt
“De keuze zal gaan tussen land-sharing en tussen land-sparing. Oftewel landbouw samen met natuur òf landbouw en natuur apart. Uit internationale onderzoeken blijkt dat verreweg de meeste diersoorten alleen kunnen gedijen in echte natuurgebieden. Dat pleit ervoor om landbouw en natuur uit elkaar te halen. Helaas willen groene organisaties juist dat landbouw en natuur meer verweven worden. Uit die onderzoeken wereldwijd blijkt dat uiteindelijk ongunstiger voor de biodiversiteit te zijn.”

Zo’n scherpe verdeling tussen landbouw en natuur moet op Europese en wereldschaal gebeuren. “De EU zal zeer heftige en ingrijpende besluiten moeten nemen. Bij die meest efficiënte landbouw op de beste plekken is naar schatting een derde deel van de grond nodig voor agrarische productie, de rest kan natuur worden of blijven. Zeker als je wonen en werken sterk concentreert in grote steden. Wat dat voor Nederland betekent? Gezien de vruchtbare grond hier lijkt Nederland zeer geschikt voor landbouw. En hier wordt al enorm efficiënt geproduceerd. Zelfs in een modern land als de VS is bijvoorbeeld vijftien keer meer water nodig voor groenten dan hier.”

Luxe
De geboren Fries vindt het jammer dat de groene beweging die visie niet deelt en mikt op bijvoorbeeld biologische landbouw. “Dat is vooral omdat wij door onze rijkdom hier de luxe hebben om te kunnen kiezen. Dat geldt zeker niet voor andere landen en continenten. Ik schop graag tegen die groene ideeën aan. Bijvoorbeeld tegen de acties om genetisch gemanipuleerde gewassen te verbieden. Daarmee dwing je dus kleine boeren in Azië om enorme hoeveelheden middelen op hun gewassen te spuiten. Helaas is gentech inmiddels een besmet begrip.”

Om de komende decennia 70 procent meer voedsel te produceren, zal de landbouw dus verder moeten intensiveren. “Maar met nog minder impact op het milieu. De vorige eeuw zijn heel grote stappen gezet, een veel hogere landbouwproductie met veel minder effect op het milieu, maar die daling stagneert sinds de eeuwwisseling. Dat zal dus echt beter moeten terwijl de agrarische productie juist verder omhoog moet. Bovendien zal de vleesconsumptie hier echt omlaag moeten, bijvoorbeeld door de invoering van een vleestax. Dat is nog gezonder ook.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.