discussieavond heel salland biologisch over tien jaar

De avond is bedoeld voor boeren, maar zeker ook voor consumenten, want Heel Salland Biologisch wil de dialoog zo breed mogelijk oppakken.

Hoofdgast van de avond is dr. ir. Hans van Grinsven, wetenschappelijk onderzoeker Landbouw en Milieu bij het planbureau voor de Leefbaarheid. Een man dus, die heel goed weet waar hij over praat. Hij is mede-auteur van ‘Dit is uw land’, waarin hij samen met Kees Koolman feilloos, stap voor stap, maar vol urgentie, uitlegt hoe we onze aarde naar de mallemoeren helpen door de gangbare manier van landbouw bedrijven, een methode waarop Nederland ’s werelds koploper is.

Terwijl koeien twintig jaar geleden de krant nog haalden als ze 100.000 liter melk gaven, produceren sommige van deze melkfabrieken vandaag de dag het dubbele. Op minder land, met meer krachtvoer, en natuurlijk met veel meer mest. De grond raakt uitgeput op die manier. Gras moet sneller groeien door kunstmest. Op akkers vind je alleen maar méér maïs. Een fraai bloemenmengsel in de berm is verleden tijd. Monocultuur maakt ook andere biosystemen kapot, zoals recent in het nieuws kwam met het uitsterven van 75% (!) van de insecten.

Kern van zijn betoog op 20 november in het Dorpshuus in Heino zal zijn dat de huidige manier van landbouw bedrijven geen enkel doel meer dient. De aarde vergiftigt erdoor, het is ongezond voor de leefomgeving, boeren verdienen er niet eens een goede boterham mee, en dat wij vanuit Nederland de hele wereld van voedsel willen voorzien is onzin, zo niet waanzin. Van Grinsven ziet ook wel oplossingen. Biologische landbouw, op regionaal sociaal-economisch niveau bijvoorbeeld.

Burgemeester Dadema van de gemeente Raalte komt de avond openen, ook wethouder Wagemans heeft toegezegd het woord te voeren. Net als André Jansen van Maan-Group, die recent het voormalige Varkensproefbedrijf aan de Drosteweg gekocht heeft om daar The Green East op te zetten, een groot onderzoekscentrum op biologische leest geschoeid. En natuurlijk voert Heel Salland Biologiosch zelf ook het woord bij monde van bioboer Henk Aa.

De avond wordt gepresenteerd door notaris Margreet Procee, zij zit voor, is gespreksleider en leidt de discussie.

Om een beetje rekening te houden met de hoeveelheid mensen die er komen, is het handig als je je vooraf even aanmeldt. Dat kan via heelsallandbiologisch@gmail.com 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.