Home / archiefcentraal / boeren en burgers trekken in salland samen op

boeren en burgers trekken in salland samen op

Alle bij SBeEB aangesloten bedrijven hebben gemeen dat zijn net dat beetje extra doen op het gebied van milieu, mest, welzijn, diergezondheid, energie, landschappelijke inrichting én maatschappelijke betrokkenheid, dan wettelijk wordt vereist. Deze extra’s worden in kaart gebracht middels de Boert Bewust Score. Een checklist die een belangrijke basis en voorwaarde vormt voor deelname aan het project Salland Boert en Eet Bewust. Bas Diemel ging onlangs met certificeerder Ellen Schreuder op pad, om deze extra’s in kaart te brengen op een tweetal bedrijven en schreef een verslag van zijn ervaringen.

“Enige tijd geleden kreeg ik de vraag of ik interesse zou hebben om enkele agrarische bedrijven in de omgeving te bezoeken en samen met een onafhankelijke certificeerder de zogenaamde Boert Bewust Score in kaart te brengen. Mijn opmerking dat ik van een aantal dingen verstand heb, maar toch echt helemaal niets weet van het agrarische bedrijf, werd gelijk terzijde geschoven. Dat was precies de bedoeling: iemand (een burger of consument) die vanuit een heel andere achtergrond en dus met een heel andere bril dan de experts naar het bedrijf in kwestie zou kijken. Nadat ik de website van SBeEB had bekeken, heb ik gelijk ja gezegd. Een mooi en interessant initiatief waar ik graag aan mee wilde doen.

Ik heb zelf dus geen agrarische achtergrond, maar wel via mijn grootouders, die een boerderij hadden in Heeten. Meerdere ooms en tantes hebben nog steeds een agrarisch bedrijf in Salland (onder andere in Heeten, Hoonhorst en Dalfsen).

Een dag de boer op..
Maandag 21 november jl. heb ik twee bedrijven bezocht: de varkensboerderij van de familie Tijs in Heeten en de biologische pluimveeboerderij Hof te Dorth van familie Nikkels in Bathmen. Twee heel verschillende bedrijven, maar hetgeen beide bedrijven gemeen hadden, is dat de families met enorm veel passie, kennis, maar vooral liefde over hun bedrijf spraken en uitgebreid de tijd namen om ons rond te leiden en onze vragen te beantwoorden.

Ondanks het slechte weer, was het heerlijk om buiten rond te lopen en te zien hoe de boeren trachtten zorg te dragen voor hun bedrijf, maar ook voor de directe omgeving. Wat mij daarnaast enorm is opgevallen – en eerlijk gezegd ook enigszins verraste, maar dat is puur mijn onwetendheid in deze – is de enorme rol die technologie en moderne ITtoepassingen spelen in het dagelijkse runnen van een agrarisch bedrijf. Erg interessant om te zien hoe de moderne boer anno 2017 zijn bedrijf managet, daarbij vaak geholpen door de gehele familie.

Wat mij het meeste is bijgebleven van de beide bezoeken is dat – ondanks alle nationale en internationale regelgeving – beide boeren met enorm veel vertrouwen keken naar de toekomst, maar vooral enorm veel plezier hadden in het werk wat ze deden. Dit ondanks alle verhalen die de afgelopen jaren geregeld verschijnen in de media, en waarin de boeren vaak negatief afgeschilderd worden. Ik vond dit altijd al onterecht en zeer eenzijdig, maar na het bezoeken van deze twee bedrijven en direct te zien hoe het er aan toeging, ben ik helemaal deze mening toegedaan.

Al generaties lang wordt er in Salland, en ook op andere plaatsen in Nederland, met hart en ziel geboerd en gezorgd voor een goede afstemming tussen dierenwelzijn enerzijds en economische groei anderzijds. SBeEB speelt mijns inziens een belangrijke rol in het uitdragen van deze boodschap, maar vooral ervoor zorgen dat het fundamentele werk dat de Sallandse boeren doen voor het spreekwoordelijke voetlicht brengen van de consument.

Zoals een van de boeren treffend omschreef: ‘het gaat erom dat je het samen doet, en vooral niet tegen elkaar strijdt.’ Ik kan het dus iedereen aanraden om ofwel een keer mee te gaan op bedrijfsbezoek, ofwel een van de aangesloten boerderijen te bezoeken. Zeker voor de jongere generatie is het essentieel om te weten waar hun dagelijkse eten vandaan komt, en hoe dit tot stand komt. Je kunt je aanmelden via sbeeb7@gmail.com.”

Bas Diemel
Bas Diemel, 35 jaar oud, getrouwd, vader van Jacob. Sinds begin van dit jaar woonachtig in Heeten. Geschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, daarna gepromoveerd in de geschiedenis aan de Universiteit Gent. Enkele jaren als historicus/docent gewerkt bij verschillende onderzoeksbureaus en aan verschillende universiteiten. Sinds ruim een jaar nu fulltime huisman (zijn vrouw is notaris en werkt fulltime). Via omzwervingen in Antwerpen, Den Haag en Deventer uiteindelijk terechtgekomen in Heeten, de plaats waar zijn moeders familie vandaan komt en dus feitelijk zijn historische ‘roots’ al honderden jaren liggen. (Voor de kenners: Bas is een kleinzoon van “Smittie Jan” en “Anne van Slonnink”)

Lees ook

Coöperatie Welsum Duurzaam op zoek naar deelnemers

WELSUM – Coöperatie Welsum Duurzaam houdt op donderdag 4 november een voorlichtingsavond in dorpshuis de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.