bianka kiezebrink wint gouden afvalgrijper

Bij binnenkomst draaide een diapresentatie die de actieve vrijwilligers in diverse buurten liet zien; de leden van Plaatselijk Belang Den Nul, Boerhaar, vrijwilligers in Olst, de Boskamp, Wesepe, het Elshoffeest, leerlingen van de Capellenborg, de Aloysiusschool en nog veel meer. Een aantal van de vrijwilligers ruimt individueel zwerfvuil, anderen vinden het gezellig om dit samen te doen. Sommige buurten koppelen er na afloop een lekkere kop soep aan vast. “Samen voor een schone buurt” en “vele handen maken licht werk”.

Wethouder Marcel Blind reikte de Gouden Afvalgrijper uit aan Bianka Kiezebrink uit Olst. Zij heeft jaren met jonge kinderen zwerfvuil geruimd. “Want jong geleerd is oud gedaan”, aldus Bianka. Vorig jaar organiseerde zij in Olst in maart een zwerfvuil opruim dag met pop-up café. Ze nodigde plaatsgenoten uit om mee te helpen zwerfvuil te ruimen. Twee groepen geocachers hielp zij op weg. “Een prachtig initiatief”, aldus wethouder Blind, “dat dit mag groeien als een olievlek”.

Lajenda Garst van ROVA vertelde over het educatieprogramma over zwerfvuil op de plaatselijke basisscholen, de mooie inzet van de Glutton (zwerfvuilstofzuiger) en de containers waarmee het afval werd gescheiden op onder andere het Elshoffeest en de Diekdagen. De afval eilanden zijn voor alle evenementen in Olst-Wijhe beschikbaar. De kennis van de aanwezigen over de afbraaktijden van zwerfvuil werd getest. Het was schrikken dat 92% van de magen van stormvogels plastic bevat. Het idee ontstond om de mooie poster met afbraaktijden van zwerfvuil breed in te zetten om mensen bewuster te maken. Ook is het plan geopperd om in Wijhe een Nieuwjaarsvegen-campagne te voeren zodat er na Nieuwjaar geen vuurwerkresten meer in de openbare ruimte liggen.

De avond werd georganiseerd vanuit het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon dat de gemeente Olst-Wijhe samen met 17 andere ROVA-gemeenten voert.
Inwoners die mee willen doen of die ideeën hebben om zwerfvuil in de gemeente Olst-Wijhe te voorkomen of te bestrijden kunnen dit via pstreng@mooi-schoon.nl kenbaar maken.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.