bewoners luiden noodklok over sluipverkeer op schoonhetenseweg en portlanderdijk

Veel verkeer gebruikt de beide wegen als sluiproute tussen de A1 en de N35. “Wij merken nu dat er een grote lobby is in Mariënheem en bij het Raalter bedrijfsleven om de Schoonhetenseweg open te houden”, zo schrijft Alder Diesch namens veertien aanwonenden. “Vermoedelijk voor eigen sluipbehoefte richting de A1. Deze lobby streeft ook naar een aansluiting/kruising van de N35 op de parallelwegen ten westen van Mariënheem, waarvoor wethouder Wagenmans extra budget wil zoeken.”

De bewoners wijzen er op dat de afsluiting van de oprit van de Schoonhetenseweg op de N35 in combinatie met een kruising of op/afrit van de N35 naar de parallelweg ten westen van Mariënheem, volgens hen, de problemen op de Schoonhetenseweg niet oplost. “Hiermee zal een stukje zuidelijke parallelweg vanaf de op/afrit N35 westelijk van Mariënheem richting Bagatelle/Schoonhetenseweg, door het sluipverkeer worden meegenomen.”

De bewoners zijn van mening dat een afsluiting ter hoogte van de spoorwegovergang voor gemotoriseerd verkeer de beste oplossing is. Zo kunnen automobilisten dan wel deels de Schoonhetenseweg op, maar is een doorgaande route richting Heeten en Portlanderdijk afgesloten. Daarnaast wijzen zij ook op de mogelijkheid om bij de Bagatelle zowel de op/afrit van de N35 als de parallelweg (richting de Schoonhetenseweg) af te sluiten.

Diesch wijst er in zijn brief op dat de Schoonhetenseweg en de Portlanderdijk niet voor sluipverkeer zijn bedoeld en daar zeker niet geschikt voor zijn. “Het aantal bewegingen van agrarisch verkeer neemt toe. Dit is regionaal verkeer dat zal moeten blijven functioneren. Een moderne mestinjector neemt driekwart van de asfaltbreedte in beslag en een maïskneuzer het hele wegdek. Regelmatig zijn er confrontaties met grote vrachtauto’s met oplegger die deze sluiproute kiezen en dan achteruit-manoeuvrerend tussen de eiken een passeerplek zoeken, meestal op een oprit van een aanpalend perceel. Het rijtijden-verbod cq. de spitstijdengeslotenverklaring, die bij de oprit van de Schoonhetenseweg en Portlanderdijk aangegeven staat, wordt volstrekt niet gehandhaafd.”

Waarde
Diesch wijst ook op de verkeersveiligheid. Hij signaleert situaties waarbij fietsers en wandelaars door het grote verkeer naar de kant worden gedreven. Daarnaast stelt hij dat vele eiken langs de weg al zijn beschadigd door het verkeer. “De Schoonhetense weg heeft een grote cultuurhistorische en landschappelijke waarde. De talloze prachtige eeuwenoude eiken langs deze weg dienen wij als gemeenschap te sparen. Daarnaast heeft de Schoonhetenseweg voor Raalte en omgeving een belangrijke recreatieve functie. Groepen fietsende ouderen, groepen sportfietsers en wandelaars gaan over deze weg richting het prachtige aanliggende achterland: Boetelerveld, Landgoed Schoonheten en de Sallandse Heuvelrug. De sluipfunctie op deze weg is een wezenlijk risico voor deze gebruikers.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.