Home / archiefcentraal / zgr inspireert medewerkers en vrijwilligers met theatervoorstelling dag mama

zgr inspireert medewerkers en vrijwilligers met theatervoorstelling dag mama

Initiatiefnemer en locatiemanager bij ZGR Heleen Flierman hoorde alleen maar positieve verhalen over ‘Dag Mama’. Hoog tijd dus om de voorstelling naar Raalte te halen. “Tijdens de voorstelling kruip je in de huid van de dementerende en ervaar je wat de ziekte met je doet. Een unieke en leerzame ervaring.”

‘Dag Mama’ gaat over een vrouw met dementie, die zichzelf aan het verliezen is. Met de brandende vraag voor haar dochter hoe daarmee om te gaan. Het stuk speelt zich voor de medewerkers en vrijwilligers van ZGR af in een herkenbare omgeving: een kamer in het verpleeghuis. Hier moeten de werelden van moeder, dochter en zorgprofessional samenkomen. Dat blijkt niet eenvoudig.

En dat is herkenbaar beamen de bezoekers. “Familieleden hebben vaak moeite met de achteruitgang van hun geliefde en voelen zich machteloos. Hun geliefde is niet meer de persoon zoals zij deze kennen. En daar moeten ze aan wennen. Zorgmedewerkers willen aan de andere kant graag stappen maken zodat de cliënt de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.” En dat zorgt soms voor lastige situaties.

‘Dag Mama’ heeft de bezoekers nieuwe inzichten gegeven die zij zullen meenemen in hun dagelijkse werkzaamheden. ‘Geduld opbrengen, een andere manier van contact zoeken en dingen niet te veel willen overnemen’ zijn daarin sleutelwoorden.

Blijft een cliënt bijvoorbeeld vragen waar haar kousen zijn? Dan ga je als medewerker logischerwijs helpen zoeken. Daarbij worden de achterliggende boodschap en emoties vergeten. Juist deze achterliggende boodschap is ontzettend belangrijk bij het begrijpen van de mens met dementie. Een waardevolle les die medewerkers en vrijwilligers van ZGR meenemen in hun werkzaamheden.

Lees ook

Schuur aan Haarweg in Lemelerveld afgebrand

LEMELERVELD – Vanmiddag heeft een grote brand gewoed in een schuur aan de Haarweg in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.