wiejes kabaret viert 40 jarig bestaan in capellenborgtheater

Ze zeggen het, terugblikkend op hun 40-jarige carrière. Dat jubileum wordt op vrijdag 3 en zaterdag 4 november gevierd met twee jubileumconcerten in het Capellenborgtheater in Wijhe. Daarbij krijgen Gerrit en Anton niet alleen versterking van hun vaste band, maar ook van de Wijhese Harmonie, die onder de titel ‘Wijhese Harmonie speelt Wiejes Kabaret’, een aantal van hun liedjes speelt..

Het begon zo’n veertig jaar geleden allemaal in de aanloop naar een braderie in Wijhe. De twee, ze groeiden op aan hetzelfde plein, maar waren niet echt vrienden, hadden elkaar uiteindelijk gevonden in hun gemeenschappelijke liefde voor bier. Dat zijn niet onze woorden, dat zeggen ze zelf. “We hadden dezelfde vorm van humor. We zaten op een zondagavond het weekend uit te drinken. We kregen het over de braderie. Altijd hetzelfde. Kraampjes op straat met spullen die de winkeliers niet kwijt konden. En dat was het. Toen besloten we om dan maar voor een verrassing te zorgen. Anton had een achtergrond als muzikant. Hij speelde in de top 40-band Rose Country. Ik had wel eens wat conferences gedaan. We besloten vijf liedjes bij elkaar te zoeken en spontaan op te treden.”

Kabaret met een k
Het eerste optreden vond plaats op 30 juni 1977. De publieke belangstelling was zo groot dat hun optreden de straat blokkeerde. “The Wild Rover speelden we en De Billen van Marie. En nog een liedje van Henk Elsink: het Twents Chanson. ‘In Twente doar hoold wie zoo völ van de lol’. Dat werd bij ons ‘In Wieje….’ Er waren mensen die zeiden dat ze bepaalde liedjes eerder hadden gehoord. Ja… Potverdikke! We speelden al met al zo’n drie uur. Vijf, zes liedjes… Vind je het raar?” Missie geslaagd. Maar dat ene optreden was slechts het begin. Anderen vroegen hen ook. Al snel hadden ze een optreden in Raalte. En voordat ze het goed en wel beseften, was het Wiejes Kabaret een feit. Inderdaad: Wiejes Kabaret met een k. Anton: “Maar toen we begonnen, in 1977, deden ze daar niet zo moeilijk over. Nu worstelt iedereen er weer mee.”

Gerrit en Anton leverden in hun veertig jaar met het Wiejes Kabaret circa 350 liedjes af. En traden zo’n driehonderd keer op. Voor hun inspanningen voor Wijhe en het dialect kregen ze in 2009 zelfs een lintje. Gerrit en Anton mogen zich allebei Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Anton, met een knipoog: “Nog geen ridders inderdaad, maar we hebben ambitie. Misschien dat we tijdens onze jubileumconcerten nog worden verrast.”

Huilen
Die narrenrol, die ze zichzelf af en toe met veel liefde aannamen, kon soms wel eens voor vreemde spagaten zorgen. Vooral voor Gerrit, die ambtenaar was bij de gemeente Wijhe. Anton: “Ik weet nog dat we over de oud-burgemeester van Wijhe, Jan-Willem Tellegen, een liedje hadden geschreven. Geen onaardige kerel, maar hij was overduidelijk bezig om zijn tijd in Wijhe uit te zingen. ‘Jan Willem, Jan Willem, wat ben-ie toch van plan, Jan Willem, Jan Willem aan zo’n sökke heb-ie niks-an.’ Toen raadden sommige collega’s van Gerrit hem toch wel aan om, als hij hogerop wilde als ambtenaar, niet vaker van zulke teksten te schrijven.” Niet dat ze daar heel veel op uit hebben gedaan. “Als je hoort wat we over Ton Strien allemaal hebben verteld …”

Als we naar hun meest indrukwekkende optredens vragen, beginnen ze over die vier shows die ze (samen met andere artiesten) deden na afloop van de MKZ-crisis in 2001. Twee liefdadigheidsoptredens en twee voor de getroffen boeren uit Olst-Wijhe en omgeving. “Vooral die laatsten waren emotioneel”, vertelt Anton. “Ik had een liedje geschreven voor de boeren: ‘De stilte’. Ik was in die tijd voetballeider. En ineens zag ik een boer, die normaal nooit langs de lijn stond, naar de verrichtingen van zijn zoon kijken. Zijn veestapel was ook geruimd. Ik vroeg hem hoe het ging en of-ie het werk niet miste. Dat deed-ie niet, zei hij, maar het was zo stil… Ik ben nog steeds enorm trots op dat lied. Sommige boeren zaten te huilen. Die hadden ook écht wat meegemaakt!”

Dot watten
Tussen al die honderden optredens zaten echter ook enkele miskleunen. Gerrit: “We werden een keer gevraagd voor een bruiloft. Dat is niet ons publiek. Wij brengen luisterliedjes. Niet dat we ons niet hebben vermaakt. De moeder van de bruidegom had ons verteld dat haar zoon altijd schoenen droeg die hem niet pasten. Dan vulde hij ze op. Dus vroeg ik hem om zijn sokken te laten zien. Hij deed zijn schoenen uit en op de punt van zijn sokken kleefde een dot watten. Iedereen lachen natuurlijk. Maar een liedje later luisterde niemand meer.”

Sinds 2005 treedt het Wiejes Kabaret (vaak) op met een vaste begeleidingsband, die bestaat uit Marieke van Ravenhorst, Frank Korsmit en Popko Hut. Eerder was Jan Muizelaar de muzikale leider van dat collectief. Zijn overlijden noemen Gerrit en Anton het dieptepunt van hun carrière. Ze werden vaker met de dood geconfronteerd. Zo schreef Anton nog een liedje voor zijn gestorven zwager. Het werd ‘Spiegel van Herinnering’. “Mijn zus zei nog, daar moet je meer doen. Maar ja, dan loop je ook het risico dat je een soort Mieke Telkamp wordt.” En het tweetal trad ook op bij de afscheidsdienst van Gerrits vader. “Op zijn negentigste nog met de auto naar Raalte als we daar moesten optreden. Zo dicht mogelijk bij het podium eruit. Aan de zuurstof. Maar hij was er wel. En altied goed te passe. Voor hem hebben we het liedje ‘De oldste fan’ geschreven.”

Druppels
Bitterzoete herinneringen. Maar gelukkig zijn er ook genoeg vrolijke momenten. Anton: “We moesten eens spelen op Stöppelhaene. En daar was een kerel met een orgel. Die vent was zo dronken. Hij wilde gewoon niet stoppen. Ook als we hem vroegen om plaats te maken voor ons. Dat weigerde hij gewoon. Dat was zo komisch!” Gerrit: “We moesten een keer optreden bij een gelegenheid waarbij mijn buurman Jaap de catering deed. We hadden hem beloofd een half uur pauze te houden. Zodat iedereen twee biertjes kon bestellen. Verdiende hij ook nog wat. Dus wij kondigden dat ook netjes aan. ‘Dames en heren, over een half uur zijn we terug, neem er een paar!’ We waren na die pauze alweer begonnen toen er ineens een man vooraan opstond en weg liep. Dus vroegen we zijn vrouw tijdens de voorstelling wat er toch aan de hand was. ‘Zien we daar druppels? Oh, dan vragen we hem dat zo wel weer als-ie terug is’. Waarschijnlijk had die man dat gehoord, want hij liet zich niet meer zien. Zijn vrouw liet-ie gewoon in haar eentje zitten!”

Wat ze, terugkijkend op 40 jaar Wiejes Kabaret als eerste denken? Anton: “Wat een schitterende hobby hebben we toch!” Gerrit: “Zoveel plezier gehad, ook tijdens de voorbereidingen van optredens. Het heeft veel energie gekost, maar we hebben er ook een hoop voor terug gekregen. Weet je, we kijken tegenwoordig wel eerst of we op de plek passen. En als dat zo is, zeggen we ja. En als het dan klikt en iedereen heeft lol, dan hebben wij ook een geweldige avond!”

De entree voor de jubileumconcerten bedraagt 12,50 euro. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij DA drogist Bourquin in Wijhe en boekhandel Korten in Olst. De concerten beginnen beide avonden om 20.00 uur, de zaal is geopend vanaf 19.30 uur.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.