vooruit nog een danceparty in cultura

Hij weet het, er komt een nieuwe ruimte bij de sporthal, maar toch, hij zegt het met een weemoedige blik. Want aan dat voormalige dorpshuis in Haarle kleven zoveel herinneringen. En daarom heeft Roy samen met diverse andere (oud-)bestuursleden van Stichting Danceparty Haarle het initiatief genomen om nog een keer weer te vlammen. Nog een keer een Danceparty in Cultura. Om precies te zijn op zaterdag 4 november. “De gemiddelde 25-plusser bij ons uit de buurt is hier begonnen met ‘zoep’n’.”

Roy en zijn kompanen Alfons Holterman, Roy Albers, Jeroen Schoorlemmer, Bastiaan Bergboer en Dennis Laing hebben er zin in. Op dit moment zijn al 550 van de beschikbare 750 kaarten verkocht. De bezoekers kunnen kijken en luisteren naar optredens van Kapitein Høk, dat voor de gelegenheid versterking krijgt van Ferdi Joly (alias Frederik Puntdroad) en Willem ter Horst (alias Wimken van Diene), die allebei deel uitmaakten van de klassieke line-up van Normaal. In het voorprogramma staat de nieuwe bluesrockformatie The Damned Few. De rest van de muzikale invulling is in handen van de DJ’s van weleer.  “En we sluiten natuurlijk ook gewoon weer af met ‘Time is Tight’ van Booker T. & the M.G.’s, het nummer waarmee we de avond altijd beëindigden. Dat nummer hangt aan Haarle”, stelt Alfons.

De traditie van discomiddagen/avonden in Haarle is al veel ouder dan Danceparty Haarle. In de jaren ’70 en ’80 heette het Beat Palace. Toen die organisatie er in ’88 de brui aan gaf, bleef het een paar jaar stil in Haarle. Totdat Alfons en Henk Laing in ’90 weer begonnen met muzikale zondagmiddagen bij de KWJ. Nadat het daar uit de voegen groeide, besloten ze naar Cultura te gaan. Daar kregen ze al snel versterking van andere jongeren die wel wilden helpen. Vervolgens werden de feesten al snel verplaatst naar de vrijdagavond. Danceparty Haarle was geboren. Een keer in de twee weken een feestavond voor de beginnende stappers van 12 tot en met 18 jaar.

Schuimparty
“Het was in het begin altijd gezellig, maar niet heel druk”, vertelt Dennis. “Maar in het begin van de zero’s hielden we een keer een schuimparty”, vult Alfons aan. “En daarna ontplofte het. Binnen een paar maanden hadden we hier elke vrijdag 1200 man staan. Ze kwamen van heinde en verre. Ze konden niet eens allemaal naar binnen. We hebben een extra gat moeten maken voor de zuurstoftoevoer. Op de dansvloer vielen ze flauw.” Die toptijd duurde jarenlang, maar zo rond 2010 begon de klad erin te komen. De jeugd vond alternatieven. En langzaam maar zeker werd het minder. De frequentie van de avonden nam af. Maar er is nooit helemaal een punt achter gezet. Alfons, hij kan het niet laten, hoopt ook bij de sporthal weer feestjes te kunnen organiseren met zijn drive-in-show La Liberté.

Apenrots
Ja, ze weten het, de jeugd waarop de Danceparty Haarle zich in Dorpshuis Cultura richtte, kan best moeilijk zijn. Het zijn de leeftijden van de overspannen hormonenhuishouding, experimenteren en extreem apenrotsgedrag. En toch, viel het best mee, zo stellen ze. “Totdat de Drankwet werd aangescherpt en je 16 jaar of ouder moest zijn om een biertje te drinken, was er niks aan de hand. De sfeer was altijd goed”, stelt Roy Albers. “Theo van Overbeek was hier het hoofd beveiliging”, vertelt Roy Calkhoven. “Hij hield de boel heel goed in de gaten. Dat deed hij al in de tijd zonder pasjes. Hij had zijn netvlies. En z’n zwarte boekje. Als je daarin stond, kwam je er gewoon, zolang je de toegang was ontzegd, niet in. Hij wist het precies. Je kon praten wat je wilde, maar de deuren bleven dicht.”

Maar zoals Roy Albers eerder al hintte, de verscherping van de drankwet veranderde de zaak. “In het begin werd er nog wel eens wat door de vingers gezien, toen viel het nog wel mee. Maar daarna begonnen de klachten te komen. Want tja, als ze drank willen hebben, dan krijgen ze het wel. Dus namen ze het zelf van huis mee op de fiets. En niet zo’n beetje ook.…”

Convenant
Eigenlijk vonden ze die regelgeving maar niks, maar omdat ze de verantwoordelijkheid voor eventuele calamiteiten niet durfden te dragen, besloten ze zich toch maar aan te passen. Roy Calkhoven: “We maakten goede afspraken met de gemeente en de politie. Daar liepen we mee voorop.” En toen moest dat prachtige convenant met de autoriteiten ook officieel bekrachtigd worden met de onthulling van een bord. De aanwezigen bij het interview beginnen hard te lachen. Dennis: “De gemeente, de wethouders, de politie, er kwamen allerlei hoge heren en dames. Roy Albers en Bastiaan hadden beloofd de boel leuk aan te kleden. Het bordje hing al buiten aan de muur. Toen dat hele gezelschap hier kwam, hingen er twee A4’tjes met plakband over dat bordje heen geplakt. Dan verwacht je eigenlijk een mooi doek of zo. Een van die hoge lui vroeg later ook aan ons of we daar niet wat meer van hadden kunnen maken.” Nog meer gelach. Roy grinnikt besmuikt.

Condoom
Maar weemoed dus. “Het was zo’n mooie tijd hier”, stelt Roy Calkhoven. “We konden hier alles maken en breken. Moest er wat in het plafond, dan pakten we de boor. En als het nodig was, boorden we nog een keer. Maakte niks uit, hoefden we niet te vragen.” Jeroen: “Toen het kerst was, zijn we een keer gewoon met een bestelbus naar het bos gereden en hebben we daar wat bomen gehaald. Die gingen gewoon allemaal naar binnen. Niet geïmpregneerd, niks. We hebben hier zelfs een keer met een paar man onze hele vakantie gebruikt om het interieur te schilderen. Cultura had daar geen middelen voor. Toen hebben we het zelf maar opgepakt. Een lol dat we hebben gehad. Flink wat bier erbij natuurlijk…”

Alfons: “Er was eens een jonge bezoekster die me een hand wilde geven. Die kreeg ik, maar het voelde wat raar. Wat bleek nou, dat meisje had met haar handen in haar broekzak gezeten en omdat het zo warm was, was dat condoom aan haar hand blijven plakken.” “Was het geen hint?”, plaagt Dennis nog. Alfons: “Nee, ze had eerst niks in de gaten. Ik kwam niet meer bij!”

Aanvang is om 21.00 uur. Er geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. De entree bedraagt 10 euro (inclusief garderobe). Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via staging2.dancepartyhaarle.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.