Home / archiefcentraal / verdwenen havezate van luttenberg eindelijk gevonden

verdwenen havezate van luttenberg eindelijk gevonden

Het bedrijf Laagland Archeologie heeft vanaf augustus 2017 bureauonderzoek en geofysisch onderzoek uitgevoerd aan de locaties Spiekerbelt en Vrielinkhof aan de Butzelaarstraat te Luttenberg. Dit project is uitgevoerd op initiatief en in opdracht van Bert Terlouw uit Raalte namens de Stichting 700 jaar Luttenberg. In het kader van Luttenberg 700 jaar was het belangrijk nog wat vragen te beantwoorden over de vroegste geschiedenis van Luttenberg. Er is onderzoek verricht naar de vermoedelijke plekken van een middeleeuwse spieker, een oude verdwenen school, een verdwenen kapel en een in 1826 verdwenen erf (Vrielink). Des te verrassender was de mooie bijvangst van de verdwenen havezate.

Spiekerbelt
De Spiekerbelt is een stuk grond waar op basis van de veldnaam een (verdedigbaar) torenachtig gebouw met een gracht aanwezig geweest zou kunnen zijn, een zogenaamde ‘spieker’. Daarnaast lag een stuk weiland met de naam Spiekerblek. Bert Terlouw had deze tot dan toe onbekende plekken in Luttenberg in 2008 gevonden op basis van veldnamen onderzoek. Naast de twee resterende grachtdelen die nog zichtbaar zijn werd nu ook een oostelijke gracht aangetoond. Aan de oostzijde daarvan is vierhoekige structuur van ca. 30 x 40 meter met meerdere muren zichtbaar geworden. Dit gebouw wordt gezien als het hoofdgebouw van de havezate. Het is mogelijk gebouwd nadat het westelijke omgrachte deel van de Spiekerbelt zijn verdedigingsfunctie verloren had.

Er zijn bij het onderzoek ook nog twee andere rechthoekige gebouwen/ structuren aangetoond op het terrein. Er bestond in de middeleeuwen ooit een Hof van Luttenberg. Zeger van Ittersum zou als eigenaar van de Hof van Luttenberg deze hof vanaf 1622 hebben laten uitbouwen tot een echte havezate. Hij werd in 1666 toegelaten tot de Ridderschap van Overijssel. Het bezit van een met een gracht omgeven havezate (of een ander omgracht huis) was daarbij een van de toelatingscriteria. Hij zal de havezate op of direct nabij de verdwenen Hof van Luttenberg hebben laten bouwen. Wanneer de havezate is afgebroken is ook niet precies bekent, maar dat moet al zeer ver voor 1832 zijn gebeurd. Naast de Hof van Luttenberg, de spieker en de havezate zijn er Luttenbergse overleveringsverhalen van een middeleeuws Jachtslot van Bisschop Jan van Arkel en/of een kasteel Brunselfelt. Wellicht hangt één en ander samen. Daar zal in de toekomst nog nader onderzoek naar gedaan moeten worden.

Lees ook

Oosterhuis zangdienst in Wesepe

WESEPE – Op zondag 19 september vindt in de Protestantse kerk van Wesepe weer de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.