stoppelkaters met voedselbank naar mbi terrein

“En dat is dan ook het enige voorbehoud dat we nu nog maken,” zo stelt voorzitter Roy Schulten van de Stöppelkaters nadat tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering in De Zwaan vorige week donderdag de leden unaniem akkoord waren gegaan. ”Het bestuur van de Voedselbank heeft deze dagen intensief overleg met de wethouders Jacques van Loevezijn en Wout Wagenmans. Op 6 november wordt definitief duidelijk of zij een huisvestingssubsidie krijgen. Gaat dat onverhoopt niet door, dan gaan ook onze nieuwbouw niet door en komen we eerst terug bij onze leden.”

Volgens voorzitter Frans Rouwenhoff van de Voedselbank staan beide wethouders erg positief tegenover het plan om ongeveer 300 vierkante meter ruimte te huren in het te bouwen Stöppelkaters-onderkomen. “Wethouder Wagenmans zei enkele jaren geleden, toen we om te kunnen starten nog een onderkomen zochten, dat hij graag zag dat we dat in combinatie met de Stöppelkaters gingen doen. Wij hadden daar zelf niet eens aan gedacht”, zo herinnert Rouwenhoff, zelf ook oud-prins van de carnavalsvereniging, zich nog goed.

Afgelopen jaren wilde de gemeente Raalte wel een exploitatietekort bij de Voedselbank aanvullen, maar geen vaste huisvestingssubsidie geven. Bij soortgelijke instanties als hospice de Cirkel en Humanitas gebeurde dat laatste wel, waarna Rouwenhoff opnieuw naar de gemeente stapte. “Met een huisvestingsubsidie van de gemeente zou je dus naar het MBI-terrein kunnen. Bovendien krijg je een exploitatiesubsidie altijd achteraf en moet je de Stöppelkaters vooraf de huur betalen.” De Voedselbank Raalte zit sinds de start ruim twee jaar geleden in het bedrijfsverzamelgebouw Boei10 aan de Boeierstraat op bedrijventerrein de Zegge.

Acht weken
In totaal krijgt het nieuwe onderkomen van de carnavalsvereniging op het oude MBI-terrein een oppervlakte van 1000 vierkante meter. Daarvan gaat zo’n 300 meter (afgescheiden en met eigen ingang) dus naar de Voedselbank. In de rest van het gebouw komen allerlei oefen-, werk- en vergaderruimtes voor de vele vrijwilligers, commissies, wagenbouwers en dansgroepen van de Stöppelkaters. Het hele terrein is 2500 vierkante meter groot.

Voorzitter Roy Schulten gaat ervanuit dat zijn vereniging op 1 januari het eigendomsrecht krijgt van de HMO (Herstructureringsmaatschappij Overijssel), de provinciale instelling die oude bedrijfsterreinen weer tot leven brengt. “Dan kunnen er direct hekken om heen en kan de aannemer, Gebroeders Meijer, direct aan de slag. Die bouw zal zo’n acht weken duren. Daarna moeten we het gaan inrichten. Ik schat zelf dat we er na de zomer van volgend jaar, zo na de Stöppelhaene, kunnen intrekken.”

Stöppelhaene
De totale bouwkosten zijn zo’n 375.000 euro (excl. BTW maar die kunnen verenigingen terug krijgen). Daarvan betaalt de carnavalsvereniging zelf direct een ton uit een speciaal potje dat afgelopen jaren opgebouwd is. Daarnaast geeft Stichting Stöppelhaene, die veel met de Stöppelkaters samenwerkt, een renteloze lening van een halve ton. Voor het resterende bedrag is een hypotheek afgesloten. De jaarlijkse aflossing van lening en hypotheek is echter alleen mogelijk door de verhuur aan de Voedselbank, zo heeft de speciale bouwcommissie berekend. “Het meedoen van de Voedselbank is dus enorm belangrijk. Het mag nooit zo zijn dat het bestaan van de vereniging in gevaar zou komen door deze nieuwbouw”, zo benadrukt Schulten die zelf aan zijn laatste jaar als voorzitter is begonnen.

De carnavalsvereniging zit nu nog bij het station en de busremise in een oude loods en wat oude lokalen die eerder van Traxx waren. Die lokalen moet de vereniging volgend jaar na de verhuizing wel zelf afbreken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.