stefan klieverink gaat voor toekomstbestendig zwembad in wijhe

“Wanneer iemand in zijn kracht staat, heb ik daar ook profijt van”, legt Stefan uit. “Op die manier doen vrijwilligers werk wat ze leuk vinden en waarvoor ze zich willen inzetten. Dat zorgt ervoor dat ik met betrokken en tevreden vrijwilligers kan werken, die zich optimaal inzetten.”

Stefan is een bekende verschijning in zwembad de Welters in Wijhe. In de zomermaanden brengt hij als zweminstructeur en toezichthouder menig uurtje door langs de rand van het zwembad. Als bedrijfsleider van dit openluchtbad zorgt Stefan ervoor dat iedereen veilig en met plezier in het zwembad kan vertoeven. “Het is mijn droom om het zwembad goed draaiend te houden ook in de toekomst. Hierbij zijn vrijwilligers onmisbaar. Zonder vrijwilligers is het onmogelijk om het zwembad open te houden. Het is fijn dat er zoveel mensen zijn die het zwembad een warm hart toedragen en zich onbezoldigd inzetten. Ik waardeer en koester deze mensen!”

De afgelopen jaren groeide de groep vrijwilligers die zich inzetten voor het Wijhese zwembad gestaag. Een knap staaltje werk, waarin Stefan een cruciale rul vervulde. “Zonder mijn vrijwilligers kan het zwembad in Wijhe niet voortbestaan”, legt Stefan uit. “Ze zijn dus enorm belangrijk en onmisbaar. Dat vraagt van mij om deze waardevolle mensen te koesteren en ervoor te zorgen dat ze zich willen blijven inzetten. Dit kan alleen als het werk wat ze doen hen energie oplevert. Dat ze er blij van worden. Binden en boeien. Dat is mijn credo en daar maak ik me sterk voor!”

Vrijwilligerscorps
In de manier waarop Stefan met zijn vrijwilligers omgaat ligt de sleutel tot het succes van het groeiende vrijwilligerscorps dat betrokken is bij het zwembad. “Ik ben altijd op zoek naar wie iemand is, wat iemand boeit en wat iemand blij maakt”, licht Stefan zijn werkwijze toe. “Voor mij is het belangrijk dat een vrijwilliger met plezier aan zijn taken begint en blij aan het eind van de dag weer huiswaarts keert.” Het zoeken en begeleiden van mensen naar een plekje waarin ze tot hun recht komen is een groeiproces dat met vallen en opstaan kan verlopen. Soms lukt iets en soms nog niet. Voor de ene vrijwilliger is het makkelijker dan voor een ander. Voor Stefan is het belangrijk dat mensen de kans krijgen om zich te ontwikkelen in die vlakken waar hun, soms nog verborgen, talenten liggen.

“Ik investeer graag tijd in het coachen van mijn vrijwilligers”, vertelt Stefan. “Soms vergt het enige tijd voordat iemand zover is dat hij de taken kan uitvoeren zoals we allemaal graag willen. Dat kan en mag. Ik stel mensen dan gerust op punten waar ze tegenop zien. Laat ze weten dat ze fouten mogen maken, zolang ze er maar voor open staan om ervan te leren. En ik vertel ze dat ik uiteindelijk eindverantwoordelijk ben. Zodat foutjes die gemaakt worden niet op hun bordje liggen, maar op het mijne. Dat werkt geruststellend en zorgt ervoor dat mijn vrijwilligers de ruimte en het vertrouwen voelen om dingen op te pakken waar ze zich eerst nog onzeker over voelen. Ik geniet ervan om te zien dat vrijwilligers groeien in werkzaamheden. Ik ben echt trots wanneer uiteindelijk dingen die ze eerst misschien niet goed durfden, na verloop van tijd haast vanzelfsprekende bezigheden worden. Die ze met plezier oppakken en uitvoeren.”

Waardering
In zijn werk met vrijwilligers stelt Stefan zich laagdrempelig en ontvankelijk op. Hij geeft vertrouwen en heeft oog voor wat iemand echt wil. Ook zet hij zich ervoor in werkzaamheden tot eigen projecten van vrijwilligers te maken. Hiermee vergroot hij de betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel die vrijwilligers hebben bij hun taken. Daarnaast probeert hij heel bewust iedereen te laten merken dat hij ze serieus neemt en besteedt hij veel aandacht aan het uiten van waardering. “Ik vind het echt heel belangrijk dat de mensen met wie ik werk voelen dat ik waardeer wat ze doen”, zegt Stefan. “Ik vertel ze dat geregeld. Daarnaast uit ik mijn waardering ook door zo nu en dan iets leuks te organiseren. Zoals een barbecue. Dat zijn kleine investeringen met een grote uitwerking. Het zorgt er namelijk ook voor dat vrijwilligers zich niet alleen binden aan hun taken, maar ook aan de andere vrijwilligers. Een gezellig uitstapje of sociaal samenzijn met een kopje koffie verbindt mensen met elkaar. Zo zorg ik ervoor dat iedereen weet en voelt dat ze bij het team horen en samen een team vormen.”

Op het zwembad werken vrijwilligers als gastheer of gastvrouw. Stefan heeft bewust gekozen voor deze functieomschrijving omdat erin besloten ligt dat het een belangrijke taak is. “Het is belangrijk voor klanten die komen zwemmen dat er een gastheer of gastvrouw aanwezig is aan wie ze dingen kunnen vragen. Dat ze zich welkom voelen en daarbij gastvrij ontvangen worden. Het zijn van gastheer of gastvrouw houdt veel meer in dan het verkopen van kaartjes aan de kassa. Mijn vrijwilligers nemen bijvoorbeeld ook de telefoon op en schenken koffie en thee. Dergelijke werkzaamheden vraagt van vrijwilligers een gastvrije houding waarbij ze oog moeten hebben voor de klanten. In de omschrijving van gastheer / gastvrouw ligt deze veelzijdigheid van taken besloten. Hiermee laat ik merken dat ik mijn vrijwilligers serieus in wat ze doen.”

Teamgevoel
Met zijn aanpak van boeien en binden, serieus nemen en waarderen, investeren in saamhorigheid en teamgevoel wist Stefan de afgelopen jaren een mooi team van vrijwilligers te interesseren en langdurig te verbinden aan het openluchtbad in Wijhe. Dankzij de onbezoldigde inzet van al deze mensen kan het zwembad in Wijhe blijven bestaan. Een prachtig voorbeeld van hoe een goede samenwerking tussen vrijwillige inzet en een aansprekende aanpak vanuit Ut Huus bijdraagt aan meerwaarde voor zowel de vrijwilligers als ook voor de samenleving.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.