ralda mundial tovert multicultuur van eigen bodem op de planken

Een bijna vol Hoftheater genoot van een middagvullend multicultureel optreden van verschillend pluimage, maar wel allemaal over het voetlicht gebracht door mensen uit de Sallandse regio, waaronder Syriërs, Turken en Nepalezen.

Ralda is een dansvereniging voor wereldans en -muziek (met eigen band overigens ook). De leden zelf brengen overal in de wereld de Sallandse cultuur over het voetlicht van grote culturele festivals tot in China en Mexico aan toe. Als ze optreden in eigen land hebben de dames, heren en kinderen ook internationale volksdans van andere culturen op het programma staan. Russisch, Hongaars, India, echt van overal vandaan.

Voor de jubileumuitvoering waren Sallandse culturele groeperingen gevraagd mee te doen. Dus weren ‘de Sallandse klompendans’ en ‘Twee emmertjes water halen’ afgewisseld met muziek op de sar en cyder uit Syrië, opgevoerd door statushouders uit de regio, gevlucht uit hun door oorlog verscheurde land. In de regio wonen ook Nepalezen die het prachtig vinden hun eigen cultuur te tonen, en dat deden ze met verve. De Raalter Turkse gemeenschap houdt vaak zelf rondom het eigen cultureel centrum en Moskee Medine culturele bijeenkomsten. Ze kwamen met een grote groep omwille van het Ralda-jubileum ook het podium op. Ze verzorgden een bulderende uitsmijter, met een polonaise naar de foyer waar de verschillende culturen lekkere hapjes uit eigen keuken presenteerden.

‘Ontmoet de wereld in Raalte’ was de ondertitel van ‘Ralda Mundial’, dat bleek een schot in de roos. Op het podium leek het een middagje Salland Festival waarbij de vaste bezoeker gewend is dans en muziek van over de wereld voorgeschoteld te krijgen. Dit keer was die internationale ontmoeting ook tot op de schouwburgstoelen doorgedrongen. Want de mensen op het podium hadden natuurlijk hun eigen achterban meegenomen. Daardoor werd de reguliere – meest witte – samenstelling van het Hoftheater-publiek aardig opgeschud. Dat kwam de feestvreugde ten goede. Het publiek klapte vrolijk mee op de ritmes van de muziek. En kinderen riepen gerust hardop dat ze het prachtig vonden. Die broederlijke gezelligheid duurde nog anderhalf uur door tijdens het internationale voedselfestival in de foyer.

Foto’s: Lin Kiekebosch

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.