raalter zadelmaker jan roerink 96 overleden

Het was vroeger in Jans werkplaats aan de Schoolstraat 8 in Raalte goed te zien als de zomervakantie was begonnen. Tientallen schooltassen en pukkels lagen dan op een stapel. En die moesten voor het nieuwe schooljaar begon af zijn. Een versleten bodem, een riempje dat kaduuk was of een slot dat vervangen moest worden. Dat de schooljeugd van toen niet echt zuinig op het spul was, was wel duidelijk. Maar ook ruiters kwamen bij hem, of transportbedrijven die verlegen zaten om een op maat gemaakt doek voor op de aanhangers. Jan repareerde wat anderen niet lukte of waar ze zich niet aan waagden. Een ambachtsman die zijn vak verstond. Ook wie nog een extra gaatje in zijn/haar broeksriem wil moet op zoek naar een nieuw adres.

Hij werkte voor hij in Raalte begon eerst nog bij diverse werkgevers. Een daarvan zat in Enschede. “Nadat ik de nodige ervaring had opgedaan en veel had geleerd, besloot ik in Raalte mijn eigen zaak te beginnen”, vertelde Jan eerder. “Het pand werd flink verbouwd en zo had ik woonhuis, werkplaats en winkel onder een dak. Ik nam alles aan, waar zeg maar leer in verwerkt is. Zadels repareren, maar ook leidsels. Verder maakte ik tenten op maat, repareerde ik doeken, maar ook leren jassen kwamen voorbij. Aangezien ik altijd thuis en op mijn werk was, werd ik lid van de vrijwillige brandweer. Zo’n zestien jaar. Een heel verschil met nu. Wij hadden geen beschermende kleding, we blusten zonder te weten of we in asbest stonden.”

Gangmakers
“Ik zat midden in het dorp. ’s Morgens, maar ook ’s middags zat het vol met bekenden. De gebroeders Jo, Gé en Willy Arling, Fons Tutert, Harrie Woolderink en nog zoveel anderen. Ook klanten kwamen en dronken koffie mee. Het lokale nieuws kwam hier doorgaans als eerste op tafel. En veel humor ook. Daar zorgden Gé en Willy Arling wel voor. Die waren als lid van de brandweer echt gangmakers. Na een oefenavond zei iemand dat Annie van de Beumer (Veldkamp uit de Raarhoek) jarig was. We besloten haar te gaan feliciteren. Het koppel lag al te slapen, maar op boerderijen waren de deuren nooit op slot. Wij met de club naar binnen. Annie en Arts werden wakker door het gestommel en konden onze geste best waarderen. De verjaardag werd na een kort tukje van hen gewoon voortgezet. In die tijd kon dat nog. Iedereen kende elkaar.”

Haastige spoed is zelden goed, luidt het spreekwoord. “Daar weet ik alles van. Eens ging de brandweerbel en ik als een gek richting kazerne. Fiets tegen de kant gegooid, de brandweerwagen in en enkele minuten later stond ik weer bij huis. Bleek de brand bij buurman Booijink te zijn. Na het bluswerk ging ik terug om mijn fiets op te halen. Even daarna ging opnieuw de alarmbel. Maar ik voelde al wel aan dat het weer om de buren ging. Ik bleef buiten staan tot de bluswagen arriveerde. Hetzelfde tafereel hoefde niet nog eens.”

Met pensioen gaan zat er niet echt in. Wel op papier, maar in de praktijk bleef Jan reparaties aannemen. “Ach de hele dag stil zitten is niks voor mij. En verder is er niemand in of buiten Raalte die al die kleine klusjes kon doen.” De Raalter zadelmaker is zaterdag 14 oktober uitgeleide gedaan in besloten kring.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.