raalte reserveert 39 000 euro voor twee landschapsprojecten

Groene Diensten loopt al enkele jaren. Daarbij sluiten landeigenaren uit Salland (Raalte, Deventer, Olst-Wijhe) een contract af, waarbij ze zich voor 21 jaar vastleggen om karakteristieke landschapselementen als singels, houtwallen of bosjes elk jaar goed te onderhouden. Zij krijgen daarvoor dan een vergoeding. Het doel is om 50 procent van de landschapselementen door een particulier te laten onderhouden. De provincie heeft haar bijdrage aan dit project echter wegbezuinigd. Er moesten dus andere financieringsmiddelen komen. Daarvoor springt Raalte nu in de bres. In totaal is 30.000 euro bestemd voor dit project.

In Luttenberg komt er een samenwerking met acht tot tien landeigenaren. Daarvoor moet een stichting worden opgericht. De kosten voor het hele project in Luttenberg worden geraamd op 120.000 euro. Daarvan wil Raalte een kwart op zich nemen. Stichting Kostbaar Salland draagt 50 procent bij, de eigenaren de laatste 25 procent.

Stimuleringsproject
Erven in Salland is een stimuleringsregeling, waarbij erfeigenaren in het buitengebied van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte, een bijdrage kunnen krijgen om hun erf te verfraaien met streekeigen platmateriaal. Denk aan erfbomen, hoogstamfruitbomen, hagen en singels. Het project zet daarbij in op inheemse soorten, die hier goed gedijen. Daarmee moet ook de biodiversiteit worden vergroot. In totaal heeft Raalte 9.000 euro vrijgemaakt voor deze regeling. Deelnemers krijgen 50 procent korting op de aanschafprijs van plantenmateriaal met een maximale bijdrage van 150 euro per erf. Wethouder Wout Wagenmans is enthousiast over het project. “Als je er oog voor hebt, zie je het ook. Sallandse boerderijen komen er echt beter uit te zien.”

Inloopavond
De gemeente Raalte houdt op woensdag 1 november een inloopavond over Erven in Salland in de Maathoeve in Heeten. Die duurt van 16.30 tot 20.30 uur. Daarbij zijn alle partners binnen het project van de partij. Een erfadviseur geeft aan de hand van luchtfoto’s concrete ideeën voor de inrichting van erven. Hiervoor kan men zich aanmelden bij Nicole Oude Wesselink: nicole.oudewesselink@landschapoverijssel.nl. Subsidieaanvragen dienen tussen 5 en 22 november te worden ingediend. Meer informatie op staging2.landschapoverijssel.nl/erveninsalland.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.