pkn heino organiseert vriendendiensten

“Wie om zich heen kijkt, ziet ook, zeker in vergelijking tot sommige andere kerken, dat de diensten op zich heel goed bezocht worden en dat de mensen die komen de diensten ook weten te waarderen. Maar toch, wie om zich heen kijkt, mist de 55-minners, de jongeren en de kinderen. Waarom zijn ze er niet? Een gemakkelijk antwoord zou zijn: geen interesse. Dat laatste blijkt niet het geval te zijn. Op de gespreksgroep Geloven Nu (een gespreksgroep voor iedereen onder de 55) kwam naar voren dat velen best wel vaker naar de kerk zouden willen gaan.

Op de reactie: nou, wat let je, kwam als antwoord: ik voel me er zo weinig thuis, er zijn bijna geen leeftijdsgenoten. Natuurlijk werd ook de inhoud van de dienst genoemd als belemmering, maar dat stond niet bovenaan. We hebben hier te maken met een kip en ei probleem. Want ja, door zo te redeneren, zullen er steeds minder jonge mensen komen en voelen anderen die nog wel komen zich nog minder thuis. Het omgekeerde is ook waar. Jonge kerken die het goed doen zijn daarom zo aantrekkelijk, juist omdat er zoveel jonge mensen komen (vaak van heinde en verre). Eigenlijk is dat argument van het je niet thuis voelen door gebrek aan leeftijdsgenoten niet zo raar. Ook voor vele ouderen heeft de kerk behalve het geloof en de inhoud van de dienst ook een belangrijke sociale functie. Je ontmoet er je kennissen, maakt eens een praatje met deze of gene, leeft met elkaar mee enz. Jonge mensen missen dat…

Samenbrengen en deelname
Als iedereen elke zondag naar de kerk zou gaan, zou er geen enkel probleem zijn. De kerkenraad is nuchter genoeg om te beseffen dat die gewoonte voor veel jonge mensen niet meer terugkeert. Maar ja, als je dan maar af en toe gaat dan is de kans groot dat je elkaar niet tegenkomt doordat je niet tegelijk gaat. Om die reden heeft de kerkenraad besloten om de tweede zondag van de maand uit te roepen tot “vriendendienst”. Als we nu met z’n allen proberen om het gaan naar de kerk te concentreren op die ene zondag, dan ontstaat er gemakkelijker een sfeer waarbij je je thuis kunt voelen. Van de 55-minners vragen we ook wat: commitment. Het is mooi om een verlangen uit te spreken om iets vaker naar de kerk te willen gaan, maar dit verlangen moet wel worden omgezet in daden. Dat betekent ook keuzes maken, tijd vrij maken en gaan… en ja dat doe je als vrienden voor elkaar.

Vriendendienst
In de naam “vriendendienst” klinkt door dat je iets voor elkaar wilt betekenen. Naar de kerk gaan doe je niet alleen voor jezelf. Ook de ander heeft jou nodig, wil je zien en ontmoeten. Vriendendienst kan ook slaan op dat we allemaal vriend van Jezus of God zijn. Naast het feit dat we
hopen dat jonge mensen zich hier meer thuis gaan voelen, willen we ook de inhoud van de dienst meer aansprekend maken. Dat betekent spelen met vormen, muziek en tekst.

Naast het liedboek willen we ook gebruik maken van liederen uit andere bundels, uit de popmuziek of af en toe van een koor. Ook andere instrumenten horen daarbij. Daarnaast willen we werken met duidelijke thema’s zo- dat je van te voren weet wat er speelt. Bij een goede vriendendienst hoort dat alles eromheen ook goed geregeld is. Daarbij moet je denken aan zaken als: oppas, kindernevendienst, statafels bij de koffie, activiteiten voor kinderen, goede publiciteit enz.

En ouderen dan….
Die moeten gewoon blijven komen. Ook ouderen zijn immers vrienden. Ja, het zal misschien iets anders gaan dan u gewend bent, maar kerk dat zijn we in de eerste plaats met elkaar. Daarom is het ook een vriendendienst van u om te blijven komen. Tenslotte lijkt het de kerkenraad nog een leuke ludieke actie dat ouderen gevraagd wordt een lekkere appeltaart te bakken voor elke 55-minner die gaat komen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.