peter moorman schulden

U heeft vast de documentaireserie Schuldig gevolgd. Deze ging over het wel en wee van een aantal bewoners van Amsterdam met forse schulden. De documentaire zorgde voor een discussie over de schuldenproblematiek. In het nieuwe regeerakkoord staat een ambitie om mensen met schulden effectiever te helpen. De vraag is of het niet blijft hangen in goede bedoelingen.

Met schulden belanden mensen van de regen in de drup. Met name overheidsorganisaties vergroten het probleem. Volgens de documentairemakers is de overheid nog steeds de meest onredelijke schuldeiser. Ik kan hen daarin wel volgen. Bijvoorbeeld door boetes op te leggen als mensen hun zorgverzekering niet kunnen betalen. Ook het toeslagensysteem vergroot de problemen. Met de ene hand verstrekt de overheid ruimhartig toeslagen. Als je echter over een jaar meer hebt verdiend dan je van tevoren hebt ingeschat, krijg je, soms meer dan twee jaar later, een terugvordering aan je broek waarmee je geen rekening hebt kunnen houden.

De aanpak van de schuldenproblematiek moet anders. De hiervoor genoemde documentairemakers hebben een manifest opgesteld dat ik volledig onderschrijf. Het bestaat uit vijf punten:
– De overheid moet ophouden de problemen van schuldenaren te vergroten door boetes op te leggen als mensen hun zorgverzekering niet kunnen betalen.
– Incassobureaus die de wet overtreden moeten worden aangepakt.
– Er moet maar één deurwaarder per gezin langskomen.
– Dwing samenwerking tussen deurwaarders en schuldhulpverleners af.
– Bied meer mensen een perspectief op een schuldenvrij bestaan, door meer mensen toe te laten tot de schuldsanering

Met name het laatste punt is iets waarop de gemeente invloed heeft. Tijdens de komende begrotingsbehandeling stel ik dit punt aan de orde. Ik wil graag weten hoe onze wethouder hiermee omgaat en welke stappen hij onderneemt om dit perspectief voor de inwoners te bieden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.