peter moorman de f35 is broodnodig

In mijn column van vorige week heb ik mijn fietservaringen met u gedeeld. Het is niet veilig op de weg als automobilisten zich gedragen als de asociale ridders van het asfalt.

Naar aanleiding van deze column werd ik benaderd door een persoon uit Raalte die dagelijks met de fiets van Raalte naar Zwolle gaat. Hij had zijn fietstocht gefilmd. Als je naar die beelden kijkt dan slaat je de schrik om het hart. Op de Langeslag/Kanaalweg tussen Laag-Zuthem en Zwolle werd hij in amper vier minuten door acht auto’s ingehaald, terwijl deze weg is afgesloten voor doorgaand verkeer. Uit ervaring weet ik dat hier niet of nauwelijks wordt gecontroleerd. Doorgaand verkeer op deze route is zowel ’s morgens als ’s middags geen uitzondering (5 tot 13 auto’s). Ook op de parallelweg N35 van Heino naar Raalte is het ’s middags geen pretje om te fietsen. Als je de beelden bekijkt is de aanleg van een vierbaansweg niet nodig: voor sommige automobilisten ligt die er al.

Terwijl de F35 (de fietssnelweg) in Twente gestaag vordert, schiet het in Salland voor geen meter op. Er moet meer worden geïnvesteerd in de fietsinfrastructuur. Kennelijk kunnen er wel miljoenen naar het asfalt voor de auto, maar is de fiets nog steeds ondergeschikt. Fietsen is, zelfs als het elektrisch is, duurzamer dan vervoer met de auto. Het neemt minder ruimte in beslag en bovendien is het veilig, tenminste op fietspaden. En met de huidige snelle speed pedelecs ben je bijna net zo snel op de plaats van bestemming.

Samen met andere partijen wil ik me hard maken voor de realisatie van de F35. Zowel bij de gemeente als provincie moeten we lobbyen. Maar we beginnen bij het nieuwe kabinet. Wellicht krijgen we een minister of staatsecretaris uit Oost-Nederland, die van fietsen houdt. Dat zou mooi zijn!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.