olst in transitie maakt expositie voor infocentrum den nul

De tentoonstelling bestaat uit vier grote kleurrijke panelen en een mini-ruil-/weggeefwinkel. Marcel plaatste een voor hem overtollig boekje in de weggeefkast te zetten.

“Volgende week kan dat boek alweer bij iemand anders thuis in gebruik zijn”, lacht Anne Bourgonje van Olst in Transitie. “Het idee van een ruil- of weggeefkast is dat je voorkomt dat nog goede maar overtollige spullen worden weggegooid. Je mag er gratis spullen van meenemen maar je kunt er ook iets achterlaten voor een ander, zolang het maar heel en schoon is.”

Vreselijk veel
Het vermijden van afval en verspilling is een van de vier thema’s waarover de panelen de bezoekers informeren. “Uiteindelijk kosten de productie en het vervoer van alle consumptiegoederen wereldwijd vreselijk veel grondstoffen, energie en CO2-uitstoot”, aldus Bourgonje.
Energie is dan ook het kernthema van de expositie. De vier panelen van de tentoonstelling belichten allemaal een ander onderwerp met een link naar het hoofdthema.

Wethouder Blind is blij met het initiatief. “Deze expositie moet straks sowieso een plek krijgen in het gemeentehuis en nog beter, misschien wel in de supermarkt!”

Levensstijl
Het eerste deel van de tentoonstelling gaat over de ‘ecologische voetafdruk’: de impact die onze manier van leven heeft op de aarde, en hoe je dat ook voor je persoonlijke levensstijl kunt berekenen. Vervolgens laat de tentoonstelling zien hoe Olst-Wijhe kan overschakelen van vervuilende naar schone energiebronnen. Een vertaling daarvan naar de productie van voedsel en het gebruik van spullen als elektronica en kleding completeren het verhaal. Op veel plekken in de expositie komt de bezoeker eenvoudige tips tegen voor een duurzamere levensstijl.

“Sterker nog”, wijst Bourgonje naar kleurige slingers met briefjes eraan langs de zijkant van een van de panelen, “Bezoekers kunnen hier ook hun eigen tips en ideeën achterlaten voor anderen. Want dat is de beste manier om als samenleving te veranderen: door elkaar te inspireren.” Wethouder Blind is optimistisch: “Ik ben verbaasd en blij tegelijk over hoe het denken van onze inwoners over energie in een aantal jaren al is veranderd”

De tentoonstelling ‘Op Eigen KR8 – Energie voor een duurzame toekomst’ is nog te zien tot half januari 2018. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Olst in Transitie en op staging2.olstintransitie.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.