Home / archiefcentraal / oefentherapeut cesar biedt houdingscheck en rug screening bij kinderen en pubers aan

oefentherapeut cesar biedt houdingscheck en rug screening bij kinderen en pubers aan

Marleen Weultjes vertelt: “Iedereen weet dat een goede houding bij kinderen belangrijk is net als voldoende bewegen. De laatste tijd is hier veel aandacht voor in het nieuws (de z.g. game boy rug en de tablet nek).”

“We zeggen het met z’n allen vaak “ga eens rechtop zitten”. Maar we draaien ons om en de kinderen zitten weer in elkaar gedoken achter het schermpje van de iPad of mobiel. Het blijft een strijd. De mogelijke consequenties van deze passieve en gespannen houding komen vaak pas op latere leeftijd tot uiting, daar de rug van onze kinderen nog niet is volgroeid.” 

In mei 2016 is er een uitgebreid onderzoek gedaan naar de gezondheid van de ruggen van de kinderen tussen de 14 en 18 jaar.
Uit het onderzoek van de orthopedische chirurgen (Care to Move Deventer) PJM van Loon en RHGP van Erve blijkt: Door het teveel zitten in de verkeerde houding en het te weinig bewegen heeft 80 % van de kinderen (een of twee) verkorte hamstrings, en heeft 60 % van de kinderen een afwijkende opbouw van de wervelkolom tot zeer ernstige vervormingen toe.

Zoals blijkt geeft het dus een grotere kans op afwijkingen, pijnklachten en op latere leeftijd slijtage aan de rug. Ook ontstaan er meer sportblessures. De zenuwen in de rug, die groeien door het strekken, gaan verkorten door deze houding wat ook weer neurologische klachten en afwijkingen tot gevolg heeft. Daarnaast hebben ook op dit moment een groeiend aantal kinderen rug en nek klachten.

Vroeger screende de schoolarts de rug van de kinderen in groep 6 en werden de kinderen die dreigden een scoliose of een kyfose te ontwikkelen naar de oefentherapie verwezen. Nu worden door bezuinigingen alleen nog oren en ogen testen gedaan. Dit houdt in dat u dus zelf de rug van uw kind in de gaten moet houden.

Waar moet u nu zelf de rug van uw kind op screenen?
– Of er een scoliose ( een zijdelingse kromming) ontstaat.
– Of er een bolling ( kyfose) of juist een holling (lordose) ontstaat.
Maak een afspraak bij Marleen Weultjes, oefentherapeut Cesar op tel. 0572-360150 of via mail marleen@cesar-raalte.nl 

Of kijk voor meer informatie op www.cesar-raalte.nl 

Lees ook

‘Na afloop moest ik altijd even rustig bijkomen’

Sientje Hulsman na bijna 30 jaar gestopt als uitvaartverzorgster van Begrafenisvereniging Luttenberg LUTTENBERG – Bijna …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.