nieuwe projecten voor stichting ijsselhoeven

De stichting doet onderzoek naar traditionele rieten daken. Het gaat vooral om in vergetelheid geraakte afwerkingsvormen en ambachtelijke technieken. Ook worden bewoners-eigenaren geadviseerd over de juiste constructie van een rieten dak. Voor maximaal tien boerderijen in Overijssel is een beperkte subsidie beschikbaar voor renovatie van rieten dakbedekking.

Houten luiken zijn van oudsher een beeldbepalend element van het woongedeelte van boerderijen. Stichting IJsselhoeven kijkt naar bouwkundige aspecten, schilderwerk en onderhoud maar ook gaan ze op zoek het verhaal achter de luiken. Er speelt nogal wat boeiende symboliek o.a. de openingen (hartjes, maantjes) en het vaak sierlijk vormgegeven hang- en sluitwerk. Kleuren en kleurcombinaties van luiken hebben veelal een betekenis. 

Op nogal wat boerderijen zijn de luiken helaas verdwenen of in slechte staat. Via het project is subsidie beschikbaar voor herstel of het (laten) maken van nieuwe luiken.

Als u plannen heeft voor restauratie of vervanging van rieten dak of houten luiken aan de boerderij, dan kunt u deelnemen aan de projecten. U krijgt dan deskundig advies en begeleiding. Voor een beperkt aantal boerderijen is subsidie beschikbaar voor de uitvoering. Subsidie geldt voorlopig alleen adressen in de provincie Overijssel, een aanvraag in Gelderland is in voorbereiding. Geïnteresseerden kunnen zich melden via projekten@ijsselhoeven.nl

Meer informatie over de projekten en allerlei andere aktiviteiten van Stichting IJsselhoeven vindt u op de website staging2.ijsselhoeven.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.