nicolaaskerk viert 150 jarig bestaan

De toren van de kerk is overigens al veel ouder. Die stamt uit de vijftiende eeuw. Het bijbehorende kerkje was 150 jaar geleden echter te klein geworden en verkeerde bovendien in slechte staat. Vandaar dat er een nieuwe kerk werd gebouwd. Ooit was de kerk katholiek, maar toen Heino overging tot de reformatie werd de kerk gebruikt door de Protestanten.

Het is deze maand ook precies 500 jaar geleden dat de Reformatie begon. Beide gebeurtenissen zijn aanleiding voor een maand vol feestactiviteiten. De activiteiten zijn niet alleen bedoeld voor de kerkgangers, maar voor het hele dorp. Zo zijn er twee theatervoorstellingen: één voor de kinderen van de groepen 6, 7 en 8 over duurzaamheid en het milieu (“Mijn Zus Valerie” en één voor volwassenen over de geschiedenis van de reformatie (“Kom naar voren”). In samenwerking met het Dorpshuus zullen daar ook twee films worden vertoond die uitgekozen zijn door de jubileumcommissie. Mensen die liever iets met hun handen doen, worden uitgenodigd om een dierbaar-dingen-doosje te maken. Van al deze doosjes wordt een tentoonstelling gemaakt. Zo is er in de maand november voor elk wat wils.

Het feestprogramma wordt op zondag 3 december afgesloten. De hele dag zullen er dan activiteiten zijn in en rondom de kerk. Martijn Dadema (burgemeester), Eddy van Hijum (gedeputeerde voor Overijssel), Egbert den Daas (gemeenteraadslid) en een mystery guest zullen een preek van de leek houden. Tussen de preekjes door is er muziek. Voor de kinderen zijn er in het Dorpshuus spelletjes. Ook Sinterklaas komt langs. Hij houdt in het Dorpshuus zitting voor de kinderen.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de kerk kan terecht in Theater Podium voor een uitgebreide tentoonstelling. Aan het eind van de middag komt er in de kerk een catwalk voor een modeshow van predikantenkleding door de eeuwen heen. Deze kleding wordt geshowd door prominenten uit het dorp. De feestelijkheden worden afgesloten met een spectaculaire lasershow.

Voor meer informatie en het volledige programmaoverzicht zie staging2.pknheino.nl of de speciale facebookpagina: staging2.facebook.com/jubileumnicolaaskerkheino.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.