natuurbericht twitchen of toch maar niet

Ja ik ben er. Het bankje is groen uitgeslagen en nat, maar dat maakt niet uit. Als het maar droog blijft dan houd ik het hier wel een tijdje vol. Snel mijn bagage uitstallen en maar kijken wat de morgen brengt. Eigenlijk ben ik bezig met het tegenovergestelde van ‘twitchen’. Twitchen is een vorm van ‘soortenjagen’, zoals vandaag bij de keizerarend.

Bij de eerste melding van zo’n zeldzame soort schiet de twitcher in een soort mentale kramp. Vanaf dat moment draait het om de vraag hoe hij zo snel mogelijk – voordat de vogel gevlogen is! – op de juiste plek komt. Het life waarnemen van aparte soorten als deze bijzondere keizerarend gaat dus helemaal aan mij voorbij.

Nee, dan heb ik hier door mijn telescoop een heel ander fenomeen waargenomen. Het buizerdpaartje, met name het vrouwtje, zit in de problemen. Vanaf dit bankje zie ik ze regelmatig vliegen boven het gebied.

Ze zitten meestal op hun vaste uitkijkpost in de Italiaanse populieren bij het boerenerf of op een van de afrasteringspaaltjes. Het vrouwtje heeft vandaag moeite met het vangen van prooi. De konijntjes voelen zich zichtbaar veilig en een duikvlucht, op waarschijnlijk een muis, ziet er ook niet uit. Het levert niets op.

Het beest laat constant haar rechterpoot hangen en heeft waarschijnlijk een bacteriële infectie onder aan haar rechter klauw. De voetzool is dan beschadigd door bijv. een doorn. Deze infectie, ook wel bumblefoot genoemd is een van de meest voorkomende aandoeningen bij roofvogels. Het beestje is kansloos en dat betekent einde oefening. Donkere wolken boven de buizerd; tja, ik moet maar eens gaan…

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.