mini symposium sport en zorg in holstohus in olst

Als combinatiefunctionaris heeft Marijke Bos van ut Huus samen met Jessica Stoffer jeugd en jongeren werker van WijZ Welzijn het voortouw voor het symposium genomen. Marijke is met haar eigen onderneming professioneel actief met aangepast sporten voor o.a kwetsbare groepen. En Jessica krijgt als jeugdhulp-verleenster via een omweg veel met sportbeleving te maken.

Voor het delen van kennis wordt ruimte geboden in zes workshops waarbij specifieke onderwerpen aan de orde komen, zoals “veilig sportklimaat, wat kan je er aan doen” en “signaleren van en omgaan met niet pluis gevoel”. In haar rondje langs de velden ontdekte Marijke dat slechts een enkele vereniging hier gericht aandacht aan besteed. Geen onwil bij de overige, bemerkte ze, maar ze komen er domweg niet aan toe. Het belang hiervan wordt met het symposium nog eens benadrukt.

We dwalen af als een IOC*NSF bestuurder met een discutabele VOG –verklaring (Verklaring Omtrent Gedrag) ter sprake komt. Die dwaling is niet zo raar, want dat zijn precies de thema’s waar het in het mini-symposium om draait: vertrouwen, veiligheid, welkom voelen, gedrag, het anders kunnen zijn. Of hoe probleemsituaties soms meegenomen worden naar het veld of de zaal. Daar dus, waar sport en zorg elkaar ontmoeten. Die raakvlakken worden ook herkend door huisartsen, fysiotherapeuten en andere zorgaanbieders.

“Ik bespeur toch een kentering”, zegt Marijke als we te spreken komen over de kloof tussen de individuele beleving van het sporten zelf en betrokkenheid met de vereniging. We hebben het over individualisering, consumentisme, arbeids- en gezinsdruk of (gebrek aan) bestuursdeelname. Het besef begint door te dringen dat alles niet vanzelf gaat. Dat geldt overigens niet alleen voor sportverenigingen. Ook culturele instellingen, denk aan muziek of toneel, hebben hiermee van doen.

De organisatie van het symposium heet iedere geïnteresseerde op 18 oktober om 17.30 uur van harte welkom in het Holstohuus, biedt u een buffet aan en na een gezamenlijk openingswoord kunt u deelnemen aan twee workshops naar keuze. Aanmelden kan tot 13 oktober bij Marijke Bos via m.bos@uthuus.nl. Geef uw naam en organisatie door, de voorkeur voor de 2 workshops en of u gaat deelnemen aan het buffet. Het symposium draait om Sport en Zorg. Het zal duidelijk zijn dat andere dan sportverenigingen zeer nadrukkelijk eveneens hun licht kunnen opsteken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.