lto heel salland biologisch in tien jaar desastreus voor sector

Lees hier het artikel van de alarmgroep, met daaronder de volgende reactie van LTO Salland:

“In september werden wij door de heren Aa en Overesch gevraagd mee te werken aan een avond over gezond en veilig voedsel. Een belangrijk thema wat LTO Salland uiteraard ook aanspreekt en uitdraagt. Met elkaar zijn we het gesprek aangegaan mede vanuit de gedachte samen met anderen meer te kunnen bereiken dan alleen. In het eerste gesprek werd het doel al snel duidelijk, het door hun bedachte thema zou ‘alle boeren in Salland biologisch in 10 jaar’ zijn. Een ideëel streven , maar niet realistisch. We hebben daar op een goede manier met elkaar over gediscussieerd ook over de opzet van de avond. Uiteindelijk hebben we met elkaar afgesproken het thema bij te stellen en duurzaamheid en circulaire landbouw centraal te stellen. Er werden afspraken gemaakt over de sprekers die we zouden uitnodigen voor de avond. Verslag gemaakt met afspraken- en actielijst. Vervolgens komt er de afwijzing door de heren; “niet akkoord met de spreker en het afgesproken thema”. Jammer, maar dan weet je ook gelijk wat je aan elkaar hebt. Voor LTO Salland had het op deze manier geen zin meer. Tot zover het proces.

Nu inhoudelijk
Agrarisch Nederland kent een enorme diversiteit en dat is haar kracht. Er is ruimte voor biologisch, voor gangbaar, voor extensief en voor intensief. Dit geeft juist de mogelijkheid te kiezen voor wat het best bij jouw bedrijf past én waar markt voor is. Het marktaandeel van biologische landbouw is 3% (2015). Daarnaast worden er binnen de gangbare landbouw allerlei duurzaamheidsconcepten toegepast. U ziet dat in de winkelschappen. Denk hierbij aan keurmerken als ‘scharrel, uitloop, ster en weidemelkconcepten’. Allemaal concepten naast biologisch die hun eigen markt hebben. De consument heeft wat te kiezen en dat doen ze ook. Hun keuze hangt af van de beleving bij het product én de prijs. Over de kwaliteit en de veiligheid van het product –let wel, het Nederlandse product– hoeft de consument zich geen zorgen te maken. Het controlesysteem in Nederland is van zodanige aard dat het gehele traject van ‘zaadje tot karbonaadje’ oftewel van ‘begin tot eind’ in beeld is. De sector ziet daar zelf ook op toe en overtredingen worden zwaar bestraft.

Kortom, alle huidige toegepaste bedrijfstypen in Nederland zijn goed en het ene is niet per definitie beter dan het andere. Gelet het bovenstaande is de doelstelling ‘Heel Salland biologisch in 10 jaar” niet realistisch en zelfs desastreus voor de sector. Waarom is dat zo?

De biologische markt wordt sterk afgeschermd. Een boer mag pas omschakelen (een traject van ± 2 jaar) als er markt voor is. Het marktaandeel is ± 3% en groeit sinds enkele jaren weer licht. Een te snelle groei aan de aanbodzijde zal marktverstorend werken met prijsval als gevolg. De extra kosten die biologische boeren hebben worden niet meer goedgemaakt en zal leiden tot stoppers. De consumentenprijs voor biologische producten is 30 tot 70% hoger dan gangbaar. Als we nu bijvoorbeeld €10 per dag uitgeven aan voeding is dat bij biologisch dus ± €15 Voor grote groepen in de samenleving is dit niet haalbaar. Lang niet voor alle boeren is het vanwege hun bedrijfssituatie mogelijk te voldoen aan de eisen behorende bij biologische landbouw. Een ‘verplichte omschakeling’ zal dus weer andere problemen creëren. Biologische landbouw heeft een lagere opbrengst per ha, wat betekent dat er extra grond nodig is.

Voor de duidelijkheid, er is niets tegen biologische landbouw, maar laat elke markt z’n eigen weg kiezen volgend op wat diezelfde markt (lees consument) vraagt. Doe het vooral vanuit eigen kracht en samen. Het project Salland Boert en Eet Bewust is een mooi voorbeeld van bewustwording bij zowel consument als producent.

De bodem
De bodem is cruciaal voor ons bestaan. Elke boer is zich daarvan bewust. De bodem is namelijk de ‘voeder’ van het gewas. De bodem heeft een eigen bodemleven, houdt water en zuurstof vast, bindt CO2 en is daardoor alleen onder optimale omstandigheden in staat een optimaal product (gewas) te leveren. De gewasopbrengsten/ha van de Nederlandse boer behoren tot de wereldtop. Met precisiebemesting en –bewerking is de boer in staat een optimale gewasopbrengst te behalen. Hier is veel aandacht voor. Denk hierbij aan het bodemproject van LTO Salland in Schalkhaar, de bodem/water projecten die we samen doen met het Waterschap DOD, de pilot bermslootmaaisel met de gemeente Raalte om biomassa in het gebied aan te wenden en aan de Vruchtbare Kringloopprojecten die overal gaande zijn. Allemaal zaken in het belang van een gezonde bodem en schoon (drink)water.

Samengevat, LTO Salland werkt graag samen met partners aan een duurzame en gezonde voedselketen op basis van circulaire landbouw waarbij elk onderdeel vanuit eigen kracht de waardering krijgt die het verdient. Een eenzijdige benadering past niet in deze visie.

Bestuur LTO Salland”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.